Rukolová polévka se ztraceným vejcem

Rukolová polévka
Rukolová polévka

Od té doby, co se stal syn veganem, stále více přemýšlím o veganských a vegetariánských jídlech. Až jsem si nedávno říkala, aby má kuchařka „pro dceru“ postupně nepřešla ve vegetariánskou „pro syna“. Úplně veganskou bych asi nedala. I když i tato rukolová polévka se dá uvařit jako veganská. Stačí nahradit máslo olejem a vynechat ztracené vejce.

Rukola je salát, kterému jsem dlouho nemohla přijít na chuť. Pak se něco zlomilo a rukolu jsem si oblíbila. Přidávám si ji do zeleninových salátů a zvlášť ji mám ráda v obložené bagetce. Má zajímavou, trochu štiplavou chuť. Myslím, že chuť obložené bagetky hodně vylepší.

Tentokrát mě napadlo z ní uvařit polévku. No co, když se vaří polévka z natí ředkviček, tak proč ne z rukoly. Před časem jsem poprvé zakoupila 12 % veganskou smetanu, tak ji alespoň ochutnám. Je vyrobena z kokosového mléko, tak jsem byla zvědavá, jak chutná. Lepší by asi byla více procentní, ale tu jsem v obchodě neviděla. Tak bude polévka alespoň dietnější.

Chuť kokosové smetany není špatná. Trochu mi připomínala zakysanou smetanu. V polévce kokos není cítit.

Suroviny:

Základní suroviny
  • 125 g rukoly
  • 70 g másla (olej)
  • 2 lžíce mouky
  • 2 brambory (asi 200g)
  • 1 cibule
  • 200 g veganské smetany
  • 2 stroužky česneku
  • 2 kostky zeleninového bujónu
  • 1,5 l vody
  • 1 vejce na jednu porci
  • opečené plátky bagetky
  • případně sůl na dochucení

Rukolu do polévky jsem blanšírovala. Zní to honosně, ale je to jednoduché. Opranou rukolu jsem zalila 1,5 l vařící vody, přivedla k varu a nechala ji vařit asi 2-3 minuty. Pak jsem ji slila a prudce zchladila pod studenou vodou. Měla by mít lepší barvu. Pozor, vodu z rukoly nevylévejte. Použijeme ji později na polévku.

Vaření rukoly

Nejprve si připravíme suroviny. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Brambory nastrouháme nahrubo.

Nastrouhané brambory

V hrnci rozpustíme máslo (případně zahřejeme olej) a necháme na něm zesklovatět nakrájenou cibuli.

Zesklovatělá cibulka

Zesklovatělou cibulku zasypeme moukou a usmažíme na ní světlou jíšku.

Usmažená jíška na cibulce

Na usmaženou jíšku nasypeme nastrouhané brambory, zamícháme a zalijeme vodou z blanšírované rukoly. Pak přidáme 2 kostky zeleninového bujónu. Je už slaný, tak jsem polévku již nesolila.

Asi po pěti minutách jsem přidala veganskou smetanu. Je hustší, tak aby se rozpustila.

Polévku vaříme do změknutí brambor, asi 10 minut. Brambory pomohou polévku vedle jíšky zahustit.

Nakonec přidáme prolisovaný česnek. Ten už se nemusí vařit.

Do polévky přidáme blanšírovanou rukolu a vše rozmixujeme. Polévku znovu prohřejeme, popřípadě dochutíme solí.

Zahřívání hotové polévky

K polévce podáváme opečené plátky bagetky. Já jsem je opékala v topinkovači. Výhodou je, že nejsou mastné jako opékané na oleji.

Veganská verze je hotová. Já jsem připravovala vegetariánskou, se ztraceným vejcem, které mám ráda.

Ztracené vejce:

Rozklepneme vejce do mističky, ze které půjde dobře vyklopit do vody.

Do 1 litru vařící vody přidáme 1 lžíci octa a metličkou uděláme ve vodě vír, do jehož středu opatrně vyklopíme z mističky vejce. Díky tomu se vejce ve vodě zatočí a má pěkný tvar. Vaříme 2-3 minuty. Žloutek by měl být mírně tekutý. Vejce vyndávejte děrovanou naběračkou. Je lepší vejce sázet do vody postupně, abychom docílili lepšího tvaru.

Vejce necháme na děrované naběračce trochu okapat a klademe je do polévky až na talíři. V místě žloutku můžeme trochu naříznout, aby byl žloutek vidět. Jídlo je pak barevnější.

Rukolová polévka se ztraceným vejcem a opečenou bagetkou

Polévka chutná výborně. Pochutnají si nejenom vegani či vegetariáni.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*