Klasické zmražené rybí filé mám z dřívějška zafixované jako kousky slisované tresky, napumpované vodou, že by se dala z filetů ždímat. Po rozmražení se rozpadalo. Tedy dost důvodů pro to, abych ho nekupovala.
Narazila jsem na filé od firmy Mylord Premium. Na obale se tato firma honosí nápisem, že její výrobek je bez kostí, chemie a přidané vody. To mě zaujalo. Tak ho zkusím. Třeba se už někdo nad výrobou filé zamyslel.
Trochu mi vadilo, že jsou v jednom balení 3 filety. Jsme dva, tak by nám více vyhovovaly 4 filety. Většinou vařím na dva dny, protože jinak bych svůj volný čas asi celý provařila. Tři filety jsou pro nás na jeden oběd zbytečně moc, na dva málo. Ani dvě balení nic neřeší. To už bychom filátka jedli tři dny.
Filé jsem rozmrazila a byla jsem příjemně překvapená. Drželo pohromadě a bylo v něm málo vody.
Treska bývá sušší, tak jsem filé zkusila naložit do jogurtové marinády.
Suroviny na marinádu na 3 filé:
- 100 g bílého jogurtu
- 30 g dijonské hořčice z křenem
- citrónová šťáva
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička tymiánu
Další suroviny:
- 1 vajíčko
- strouhanka na obalení
- olej na smažení
Výroba marinády je velice jednoduchá. Smícháme jogurt s hořčicí, osolíme, přidáme citrónovou šťávu, prolisovaný česnek a sušený tymián.
Osušené filé naložíme asi na 1 hodinu do marinády.
Po hodině vyjmeme filé z marinády, ponoříme ho do rozkvedlaného vajíčka a obalíme ve strouhance. Marinádu jsem na filé nechala, nijak jsem ji neodstraňovala. Strouhanka na ní a vajíčku výborně drží.
Obalené filé smažíme po obou stranách na rozpáleném oleji obvyklým způsobem.
Osmažené filé podáváme s bramborem nebo bramborovou kaší.
Já jsem ještě oživila brambory jogurtovým dipem.
Suroviny na dip:
- 200 g bílého jogurtu
- trochu citrónové šťávy
- sůl
- nasekaný kopr
Dip získáme pouhým smícháním surovin.
Filé bylo dobré i s pepřovou omáčkou 🙂