
K Vánocům kromě bramborového salátu patří neodmyslitelně i rybí polévka.
Kapra si nechám zabít, ale sama si ho stahuji a snažím se i o jeho filetování. Díky tomu mám dost velký odpad masa, který použiji do polévky. Krmě toho vařím vnitřnosti a hlavu zbavenou očí a žáber. Nevím, kam se poděli jikrnáči, protože nejmíň deset let jsem na ně nenatrefila. Nedá se nic dělat, do polévky použiji mlíčí.
Suroviny:
- Máslo na smažení jíšky
- Dvě až tři lžíce hladké mouky
- Rybí hlava, vnitřnosti a kostra s masem (odpad z filetování)
- 150 g mrkve
- 150 g petržele
- 100 g celeru
- Mražený hrášek
- 1 větší cibule
- Sůl, pepř
- Bobkový list, nové koření
- Trochu muškátového květu nebo nastrouhaného oříšku
- Petrželová nať
- Krutony
Do hrnce vložím rybí hlavu, vnitřnosti a s ostatními odkrojky masa získané filetováním. Zaliji asi 1,5 l horké vody, přidám bobkový list, nové koření, sůl, cibuli rozkrojenou napůl a vařím asi tak 15 až 20 minut.
Mezi tím si očistím kořenovou zeleninu a nakrájím na malé kostičky.
Když je maso uvařené, scedím vývar a mohu začít druhou fázi vaření, kterou je vaření zeleniny. Nejprve si udělám z másla a hladké mouky světlou jíšku.

Na ni přidám kořenovou zeleninu a hrášek a vše dobře promíchám.

Prohřátou zeleninu zaliji rybím vývarem, pořádně promíchám a vařím do změknutí zeleniny.
Mezi tím zbavím uvařené maso a vnitřnosti kostí a naporcuji na malé kousky. Ty pak přidám do vývaru se zeleninou, posypu petrželovou natí a vše prohřeji. Nakonec dochutím muškátovým květem, pepřem, popřípadě ještě solí. S muškátovým květem opatrně. Je velmi aromatický, stačí ho trocha.

Krutony se dají koupit, já většinou osmažím na troše oleje veku nebo rohlíky.

Teď už můžeme servírovat.

Přidejte odpověď