Rybí polévka

Rybí polévka
Rybí polévka

K Vánocům kromě bramborového salátu patří neodmyslitelně i rybí polévka.

Kapra si nechám zabít, ale sama si ho stahuji a snažím se i o jeho filetování. Díky tomu mám dost velký odpad masa, který použiji do polévky. Krmě toho vařím vnitřnosti a hlavu zbavenou očí a žáber. Nevím, kam se poděli jikrnáči, protože nejmíň deset let jsem na ně nenatrefila. Nedá se nic dělat, do polévky použiji mlíčí.

Suroviny:

  1. Máslo na smažení jíšky
  2. Dvě až tři lžíce hladké mouky
  3. Rybí hlava, vnitřnosti a kostra s masem (odpad z filetování)
  4. 150 g mrkve
  5. 150 g petržele
  6. 100 g celeru
  7. Mražený hrášek
  8. 1 větší cibule
  9. Sůl, pepř
  10. Bobkový list, nové koření
  11. Trochu muškátového květu nebo nastrouhaného oříšku
  12. Petrželová nať
  13. Krutony

Do hrnce vložím rybí hlavu, vnitřnosti a  s ostatními odkrojky masa získané filetováním. Zaliji asi 1,5 l horké vody, přidám bobkový list, nové koření, sůl, cibuli rozkrojenou napůl a vařím asi tak 15 až 20 minut.

Mezi tím si očistím kořenovou zeleninu a nakrájím na malé kostičky.

Když je maso uvařené, scedím vývar a mohu začít druhou fázi vaření, kterou je vaření zeleniny. Nejprve si udělám z másla a hladké mouky světlou jíšku.

Jíška

Na ni přidám kořenovou zeleninu a hrášek a vše dobře promíchám.

Zelenina promíchaná s jíškou

Prohřátou zeleninu zaliji rybím vývarem, pořádně promíchám a vařím do změknutí zeleniny.

Mezi tím zbavím uvařené maso a vnitřnosti kostí a naporcuji na malé kousky. Ty pak přidám do vývaru se zeleninou, posypu petrželovou natí a vše prohřeji. Nakonec dochutím muškátovým květem, pepřem, popřípadě ještě solí. S muškátovým květem opatrně. Je velmi aromatický, stačí ho trocha.

Hotová rybí polévka

Krutony se dají koupit, já většinou osmažím na troše oleje veku nebo rohlíky.

Osmažená veka

Teď už můžeme servírovat.

Rybí polévka s krutony

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*