Letos se mi zase urodilo hodně rybízu. Dělala jsem si hlavu, co s ním budu dělat. Do výroby marmelád se mi moc nechtělo. Udělám jednou nebo dvakrát koláč a zbytek rozdám. Je pravda, že tím, že mám rybíz pozdní, je o něj docela zájem.
Ukázalo se, že moje starosti se zpracováním rybízu byly zbytečné. Postarali se o něj špačci. Přijela jsem na chatu s plánem, že posbírám rybíz a upeču koláč. Už jak jsem se blížila ke keři, bylo vše jasné. Zvedl se odtud houf špačků. Na mě čekaly holé stonky. Posbírala jsem ho tak akorát na jeden kynutý a jeden litý koláč. Obdobně dopadly borůvky.
Se špačky je to nerovný boj. Jeden rok jsem keř na radu sousedky přikryla starou záclonou a musela jsem ji sundat. Špačky záclona neodradila a jak se dobývali na moji úrodu, zachytávali se do ní drápky. Snažili se z ní dostat a pohled na ně nebyl vůbec pěkný. Musela jsem je vysvobozovat a nešlo to úplně dobře. Mrskali se a já se bála, že mě klovnou. Boj o rybíz jsem vzdala a úrodu jim, i když nerada, přenechala.
Suroviny na těsto:
- 4 vejce
- 300 g krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 1 kypřící prášek do pečiva
- 300 g bílého jogurtu
- 270 g polohrubé mouky
- 120 ml oleje
Náplň:
- 500 g tvarohu (případně trochu mléka na naředění)
- 3 lžíce krupicového cukru
- 1 vanilkový cukr
- 500 g kuliček rybízu
Drobenka:
- 30 g másla
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 3 lžíce krupicového/ třtinového cukru
Nejprve jsem si rozmíchala tvaroh s cukry. Tentokrát jsem koupila Jaroměřický a byl hodně tuhý. Musela jsem ho ještě trochu naředit mlékem. Dává se na lité těsto, tak musí jít dobře roztírat.
Potom jsem si nachystala drobenku. Mouku, máslo a cukr mneme mezi prsty, dokud všechny suroviny nepropojíme.
Nakonec se pustíme do přípravy těsta. Vejce s cukrem našleháme do pěny.
Pak přidáváme za stálého míchání jogurt, mouku smíchanou s práškem do pečiva a nakonec olej.
Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem. Já jsem použila plech o rozměrech 360 mm x 390 mm. Pokud by se vám zdál můj koláč nízký, použijte menší plech. Větší bych nedoporučovala.
Pak přijde na řadu tvaroh. Ten se tam nepřidává nejlépe. Pokládala a roztírala jsem ho kuchyňskou stěrkou. Nedávala jsem ho až do krajů, abych zachovala okraj koláče.
Na tvaroh pak přijdou nasypat kuličky rybízu.
Nakonec rybíz posypeme drobenkou.
Drobenka přijde na koláč těsně před vložením do trouby. Jinak by se rozmočila.
Koláč jsem pekla v horkovzdušné troubě 10 minut na 180 °C, pak jsem ji ztlumila na 155°C a pekla dalších 35 minut.
Přidejte odpověď