Rychlá čočková polévka

Čočková polévka
Čočková polévka

V současné době jsou na trhu k dostání nejrůznější druhy čoček. Zelená, hnědá, černá, oranžová, žlutá,… Když vařím čočku jako přílohu, tak mám asi nejradši francouzskou. Přivedla mě na ni moje sestra. Je opravdu skvělá. Nedávno jsem narazila na žlutou loupanou. Uvařila jsem ji jako přílohu a nebylo to nic moc. Rozvařila se mi a příloha vypadala jako hrachová kaše.

Ale našla jsem pro ni uplatnění v polévce. Vaří se dle návodu 5 až 10 minut, nenamáčí se a polévka je raz dva hotová.

Čočková polévka

Tuto polévku vařím většinou, když vařím uzené maso jako hlavní chod. Použiji na ni vývar z masa a pokud zbyde i maso, tak je to super. Pokud maso nezbyde, dá se do ní dát párek, klobása nebo jiná uzenina.

Suroviny:

  1. 250 g čočky
  2. 2 větší brambory
  3. 1 mrkev
  4. 60 g másla na jíšku
  5. 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
  6. 1,25 l vývaru z uzeného masa
  7. Uzené maso / klobása / 2 nožičky párků
  8. Bobkový list, nové koření
  9. Majoránka
  10. 2 Stroužky česneku
  11. Sůl

Oloupu brambory a mrkev. Brambory nakrájím na malé kostičky, mrkev nastrouhám na hrubém struhadle.

Do hrnce vložíme máslo a necháme ho na kamnech rozpustit. Pak přidáme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku. Tu za stálého míchání zalijeme vývarem z uzeného masa. Pak přidáme brambory, čočku, mrkev a pokud jsme již při vaření uzeného masa nepovařili bobkový list a nové koření, tak je přidáme teď. Jestli je vývar z uzeného masa již slaný, tak nesolíme.

Za 10 minut by měla být uvařená čočka a pokud máme brambory nakrájené na malé kostičky, tak by měly být také měkké. Pak přidáme na kostičky nakrájené uzené maso, které v polévce prohřejeme. Nakonec přidáme prolisovaný česnek, majoránku, pepř a můžeme servírovat.

Dobrou chuť

Nemáme-li vývar z uzeného masa, dáváme nakrájenou klobásu, popřípadě jiné uzeniny na začátek vaření, aby se polévka ochutila. Dobré je, je předem opéci na pánvi a do polévky je dát i s výpekem.

1 komentář

  1. Osmažím cibulku do růžova, zaleji zeleninovým vývarem, posolím, opepřím, dám bobkový list, který potom vytáhnu, dám čočku, povařím do měkka, přidám čerstvé máslo, přidám na plátky nakrájený a osmažený česnek a dám zavařit krupicové máslové nočky, které polévku i zahustí, hojně posypu majoránkou. Manželovi přidávám opečená kolečka párku.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*