Rychlá špenátová polévka

Špenátová polévka
Špenátová polévka

Rychlost této polévky spočívá v tom, že je z mraženého špenátového protlaku. Uspoříme tím čas s mytím a dalším zpracováním čerstvých špenátových listů. Zmražený protlak necháme jenom trochu povolit, abychom ho lépe dostávali z obalu.

Základní suroviny:

Základní suroviny
  • 400 g špenátového protlaku
  • 60 g másla
  • 1 cibule
  • 2 kostky hovězího/zeleninového bujónu
  • 1-2 lžíce hladké mouky
  • 1 vejce
  • 2 lžíce mléka
  • 5 lžic smetany 31%
  • 1-2 stroužky česneku
  • pepř
  • muškátový květ a nebo nastrouhaný muškátový oříšek (jen malé množství)
  • libeček, pažitka (není nutné)
  • případně sůl na dochucení

Nejprve si oloupeme a na kostičky nakrájíme cibuli. Rozpustíme máslo a osmažíme na něm cibulku. Pak ji zasypeme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku.

Osmažená cibulka s moukou

Na jíšku vyklopíme povolený špenátový protlak a necháme ho na ní úplně rozmrazit.

Špenát na jíšce

Špenátový protlak z Polabí mě mile překvapil. Skoro neobsahoval žádnou vodu. Z balení, která obvykle kupuji, pořád slévám vodu.

Na prohřátý špenát nalijeme 1 litr vařící vody, přidáme 2 kostky bujónu, případně libeček a necháme chvíli provařit. Stačí 10 minut.

Vaření polévky

Mezitím si rozkvedláme vejce se 2 lžícemi mléka a pak vmícháme do vařící se polévky. Přidáme 5 lžic smetany, prolisovaný česnek, muškátový květ nebo oříšek, pepř, případně trochu soli. Chvíli ještě povaříme a základní verze polévky je hotová. Já jsem už sůl nepřidávala. Bujón polévku dostatečně osolil.

Do hotové polévky jsem ještě zavařila noky. Buď si je můžete uvařit zvlášť a nebo je můžete jako já uvařit rovnou v polévce.

Suroviny na noky:

  • 1 vejce
  • 4 lžíce hrubé mouky
Těsto na noky

Nevýhodou noků uvařených v polévce je, že když polévku hned nesníte, noky ji do sebe sají. Já jsem tentokrát o polévku neměla strach. Je tak výborná, že ji brzy sníme a nokům nic nenecháme.

Pasírování noků do polévky

Někdo odkrajuje noky do vody rovnou z prkénka, ale mně to tímto způsobem moc nejde. Pasíruji těsto přes tvořítko na halušky. Když noky vyplují na povrch, máme definitivně hotovo.

Hotová polévka
Špenátová polévka s noky

Polévku jsem na talíři ještě trochu vylepšila sekanou pažitkou. Není sice moc na zelené polévce vidět, ale chutná v ní výtečně.

1 komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*