Rychlost této polévky spočívá v tom, že je z mraženého špenátového protlaku. Uspoříme tím čas s mytím a dalším zpracováním čerstvých špenátových listů. Zmražený protlak necháme jenom trochu povolit, abychom ho lépe dostávali z obalu.
Základní suroviny:
- 400 g špenátového protlaku
- 60 g másla
- 1 cibule
- 2 kostky hovězího/zeleninového bujónu
- 1-2 lžíce hladké mouky
- 1 vejce
- 2 lžíce mléka
- 5 lžic smetany 31%
- 1-2 stroužky česneku
- pepř
- muškátový květ a nebo nastrouhaný muškátový oříšek (jen malé množství)
- libeček, pažitka (není nutné)
- případně sůl na dochucení
Nejprve si oloupeme a na kostičky nakrájíme cibuli. Rozpustíme máslo a osmažíme na něm cibulku. Pak ji zasypeme hladkou mouku a usmažíme světlou jíšku.
Na jíšku vyklopíme povolený špenátový protlak a necháme ho na ní úplně rozmrazit.
Špenátový protlak z Polabí mě mile překvapil. Skoro neobsahoval žádnou vodu. Z balení, která obvykle kupuji, pořád slévám vodu.
Na prohřátý špenát nalijeme 1 litr vařící vody, přidáme 2 kostky bujónu, případně libeček a necháme chvíli provařit. Stačí 10 minut.
Mezitím si rozkvedláme vejce se 2 lžícemi mléka a pak vmícháme do vařící se polévky. Přidáme 5 lžic smetany, prolisovaný česnek, muškátový květ nebo oříšek, pepř, případně trochu soli. Chvíli ještě povaříme a základní verze polévky je hotová. Já jsem už sůl nepřidávala. Bujón polévku dostatečně osolil.
Do hotové polévky jsem ještě zavařila noky. Buď si je můžete uvařit zvlášť a nebo je můžete jako já uvařit rovnou v polévce.
Suroviny na noky:
- 1 vejce
- 4 lžíce hrubé mouky
Nevýhodou noků uvařených v polévce je, že když polévku hned nesníte, noky ji do sebe sají. Já jsem tentokrát o polévku neměla strach. Je tak výborná, že ji brzy sníme a nokům nic nenecháme.
Někdo odkrajuje noky do vody rovnou z prkénka, ale mně to tímto způsobem moc nejde. Pasíruji těsto přes tvořítko na halušky. Když noky vyplují na povrch, máme definitivně hotovo.
Polévku jsem na talíři ještě trochu vylepšila sekanou pažitkou. Není sice moc na zelené polévce vidět, ale chutná v ní výtečně.
Špenát obecně moc nemusím, ale tato polévka je skvělá. A mnohem lepší než ze školní jídelny 🙂