
Dříve jsem dělávala špenátovou polévku z mraženého špenátového protlaku. V současné době dávám přednost čerstvému špenátu. Příprava zabere sice více času, ale polévka je určitě chutnější.
Základní suroviny:
- 500 g čerstvého špenátu
- 60 g másla
- 1 střední cibule
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- smetana na zjemnění
- trochu mléka (asi polovina hrnečku)
- 1 vejce
- tvrdý sýr
- nastrouhaný muškátový oříšek
- 2 kostky bujónu nebo 1 l vývaru
- 1 stroužek česneku
- případně trochu soli

Suroviny na noky:
- 1 vejce
- 4 lžíce hrubé mouky

Nejprve propereme ve studené vodě listy špenátu a necháme je okapat. Pak je zbavíme velkých tuhých řapíků a vložíme je do hrnce.

Špenát zalijeme vařící vodou, přivedeme k varu a sporák vypneme. Špenát necháme ve vařící vodě pod poklicí asi pět minut. Pak vodu slijeme.

Pokud nemáme hotový vývar, rozpustíme kostky bujónu v 1 l vody. Spařené špenátové listy je nutno nasekat. Já jsem je sekala v troše vývaru v termomixu. Použila jsem stupeň 6 a za 15 vteřin bylo hotovo. Kdo nemá sekáček, použije nůž a listy nakrájí.

Na kamnech rozpustíme máslo a přidáme najemno nakrájenou cibuli. Za občasného míchání ji necháme změknout.

Pak přidáme 2 lžíce hladké mouky a usmažíme světlou jíšku.

K jíšce za stálého míchání přiléváme zbylý vývar. Tvořící se hrudky musíme vymíchat do hladka. Pak přidáme nasekané špenátové listy a přivedeme k varu. Nakonec přidáme na zjemnění trochu smetany, případně i trochu mléka. Polévku povaříme ještě asi 10 minut. Dochutíme ji prolisovaným česnekem, pepřem, trochou nastrouhaného muškátového oříšku a případně dosolíme. Se solí opatrně. Kostky bujónu bývají již slané.
Vajíčko vyklepneme do hrnečku, přidáme 1-2 lžíce mléka a dobře rozmícháme. Rozkvedlané vajíčko zamícháme do polévky a ještě chvíli povaříme, aby se vajíčko srazilo.

Pak se dáme do vaření noků.
Do hrnce dáme vařit vodu. Než se začne vařit, rozkvedláme si v hrnečku vejce, přidáme 4 lžíce hrubé mouky a dobře vymícháme. Těsto na noky musí být tuhé.
Jakmile se voda začne vařit, propasírujeme do ní těsto přes síto na halušky.


Noky za chvíli vyplavou na povrch a jsou hotové.

Nastrouháme nahrubo tvrdý sýr a můžeme servírovat.
Na polévku nasypeme trochu sýru a na něj položíme noky.

Přidejte odpověď