Špenátová polévka s noky

Špenátová polévka
Špenátová polévka

Dříve jsem dělávala špenátovou polévku pouze z mraženého špenátového protlaku. V současné době dávám přednost čerstvému špenátu. Příprava zabere sice více času, ale polévka je určitě chutnější.

Základní suroviny:

  • 500 g čerstvého špenátu
  • 60 g másla
  • 1 střední cibule
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • smetana na zjemnění
  • trochu mléka (asi polovina hrnečku)
  • 1 vejce
  • tvrdý sýr
  • nastrouhaný muškátový oříšek
  • 2 kostky bujónu
  • 1 stroužek česneku
  • případně trochu soli
Základní suroviny

Suroviny na noky:

  • 1 vejce
  • 4 lžíce hrubé mouky
Těsto na noky

Nejprve propereme ve studené vodě listy špenátu a necháme je okapat. Pak je zbavíme velkých tuhých řapíků a vložíme je do hrnce.

Opraný špenát zbavený tlustých dlouhých řapíků

Špenát zalijeme vařící vodou, přivedeme k varu a sporák vypneme. Špenát necháme ve vařící vodě pod poklicí asi pět minut. Pak špenátové listy vyjmeme a vývar ponecháme.

Spařený špenát

Špenátový vývar doplníme do 1 l vodou a rozpustíme v něm 2 kostky bujónu.

Spařené špenátové listy je nutno nasekat. Já jsem je sekala v troše vývaru v termomixu. Použila jsem stupeň 6 a za 15 vteřin bylo hotovo. Kdo nemá sekáček, použije nůž a listy nakrájí.

Nasekaný špenát

Na kamnech rozpustíme máslo a přidáme najemno nakrájenou cibuli. Za občasného míchání ji necháme změknout.

Změklá cibulka

Pak přidáme 2 lžíce hladké mouky a usmažíme světlou jíšku.

Světlá jíška

K jíšce za stálého míchání přiléváme vývar. Tvořící se hrudky musíme vymíchat do hladka. Pak přidáme nasekané špenátové listy a přivedeme k varu. Nakonec přidáme na zjemnění trochu smetany, případně i trochu mléka. Polévku povaříme ještě asi 10 minut. Dochutíme ji prolisovaným česnekem, pepřem, trochou nastrouhaného muškátového oříšku a případně dosolíme. Se solí opatrně. Kostky bujónu bývají již slané.

Vajíčko vyklepneme do hrnečku, přidáme 1-2 lžíce mléka a dobře rozmícháme. Rozkvedlané vajíčko zamícháme do polévky a ještě chvíli povaříme, aby se vajíčko srazilo.

Hotová polévka

Pak se dáme do vaření noků.

Do hrnce dáme vařit vodu. Než se začne vařit, rozkvedláme si v hrnečku vejce, přidáme 4 lžíce hrubé mouky a dobře vymícháme. Těsto na noky musí být tuhé.

Jakmile se voda začne vařit, propasírujeme do ní těsto přes síto na halušky.

Tvorba noků
Vaření noků

Noky za chvíli vyplavou na povrch a jsou hotové.

Hotové noky

Nastrouháme nahrubo tvrdý sýr a můžeme servírovat.

Na polévku nasypeme trochu sýru a na něj položíme noky.

Špenátová polévka s noky

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*