![Náhledový obrázek Špenátová polévka](https://chrpa-pa.cz/wp-content/uploads/2022/11/Nahledovy-obrazek-1-678x381.jpg)
Dříve jsem dělávala špenátovou polévku pouze z mraženého špenátového protlaku. V současné době dávám přednost čerstvému špenátu. Příprava zabere sice více času, ale polévka je určitě chutnější.
Základní suroviny:
- 500 g čerstvého špenátu
- 60 g másla
- 1 střední cibule
- 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
- smetana na zjemnění
- trochu mléka (asi polovina hrnečku)
- 1 vejce
- tvrdý sýr
- nastrouhaný muškátový oříšek
- 2 kostky bujónu
- 1 stroužek česneku
- případně trochu soli
![](https://chrpa-pa.cz/wp-content/uploads/2022/11/Zakladni-suroviny-1.jpg)
Suroviny na noky:
- 1 vejce
- 4 lžíce hrubé mouky
![](https://chrpa-pa.cz/wp-content/uploads/2022/11/Testo-na-noky.jpg)
Nejprve propereme ve studené vodě listy špenátu a necháme je okapat. Pak je zbavíme velkých tuhých řapíků a vložíme je do hrnce.
![](https://chrpa-pa.cz/wp-content/uploads/2022/11/Okapany-spenat.jpg)
Špenát zalijeme vařící vodou, přivedeme k varu a sporák vypneme. Špenát necháme ve vařící vodě pod poklicí asi pět minut. Pak špenátové listy vyjmeme a vývar ponecháme.
![](https://chrpa-pa.cz/wp-content/uploads/2022/11/spenat.jpg)
Špenátový vývar doplníme do 1 l vodou a rozpustíme v něm 2 kostky bujónu.
Spařené špenátové listy je nutno nasekat. Já jsem je sekala v troše vývaru v termomixu. Použila jsem stupeň 6 a za 15 vteřin bylo hotovo. Kdo nemá sekáček, použije nůž a listy nakrájí.
![](https://chrpa-pa.cz/wp-content/uploads/2022/11/Nasekany-spenat.jpg)
Na kamnech rozpustíme máslo a přidáme najemno nakrájenou cibuli. Za občasného míchání ji necháme změknout.
![](https://chrpa-pa.cz/wp-content/uploads/2022/11/Zmekla-cibule.jpg)
Pak přidáme 2 lžíce hladké mouky a usmažíme světlou jíšku.
![](https://chrpa-pa.cz/wp-content/uploads/2022/11/Svetla-jiska-1024x768.jpg)
K jíšce za stálého míchání přiléváme vývar. Tvořící se hrudky musíme vymíchat do hladka. Pak přidáme nasekané špenátové listy a přivedeme k varu. Nakonec přidáme na zjemnění trochu smetany, případně i trochu mléka. Polévku povaříme ještě asi 10 minut. Dochutíme ji prolisovaným česnekem, pepřem, trochou nastrouhaného muškátového oříšku a případně dosolíme. Se solí opatrně. Kostky bujónu bývají již slané.
Vajíčko vyklepneme do hrnečku, přidáme 1-2 lžíce mléka a dobře rozmícháme. Rozkvedlané vajíčko zamícháme do polévky a ještě chvíli povaříme, aby se vajíčko srazilo.
![](https://chrpa-pa.cz/wp-content/uploads/2022/11/Hotova-polevka.jpg)
Pak se dáme do vaření noků.
Do hrnce dáme vařit vodu. Než se začne vařit, rozkvedláme si v hrnečku vejce, přidáme 4 lžíce hrubé mouky a dobře vymícháme. Těsto na noky musí být tuhé.
Jakmile se voda začne vařit, propasírujeme do ní těsto přes síto na halušky.
![](https://chrpa-pa.cz/wp-content/uploads/2022/11/Tvroba-noku.jpg)
![](https://chrpa-pa.cz/wp-content/uploads/2022/11/Vareni-noku.jpg)
Noky za chvíli vyplavou na povrch a jsou hotové.
![](https://chrpa-pa.cz/wp-content/uploads/2022/11/Hotove-noky.jpg)
Nastrouháme nahrubo tvrdý sýr a můžeme servírovat.
Na polévku nasypeme trochu sýru a na něj položíme noky.
![](https://chrpa-pa.cz/wp-content/uploads/2022/11/Polevka-na-taliri.jpg)
Přidejte odpověď