Červená řepa je velmi zdravá. Konzumuje se vařená, pečená, kompotovaná, ale i čerstvá v podobě šťávy. Když si zadáte do internetového vyhledávače pojem „červená řepa“, vyjede na Vás milion článků o jejích blahodárných účincích na člověka. Hotový zázrak.
- podporuje tvorbu červených krvinek a zpevňuje stěny cév
- snižuje krevní tlak
- podporuje trávení
- podporuje činnost žlučníku
- je antioxidantem, pomáhá tedy vylučovat jedovaté látky z těla.
- zlepšuje zrak
- podporuje funkci střev
- a další a další
Ani bílá ředkev nezůstává pozadu.
- antioxidant
- usnadňuje trávení sacharidů, tuků a bílkovin
- podporuje funkci ledvin
- odvodňuje
- a další a další
Když jsem chvíli pročítala zázračné účinky obou zelenin, napadlo mě, že když je budu pravidelně konzumovat, že budu tak zdravá, že snad nebudu mít ani šanci umřít. Doktoři by se měli začít bát o svoji profesi. Když budeme všichni konzumovat tyto dvě zeleniny, přijdou o všechny pacienty.
Většinou si dělávám salát jenom červené řepy. Bílou ředkev loupu, krájím na kolečka a posolenou pojídám večer u televize. Spojením červené řepy a bílé ředkve jsem tedy zdvojnásobila blahodárné účinky salátu.
Základní suroviny:
- 500 g červené řepy
- 500 g bílé ředkve
- sůl
- pepř
- cibule
- drcený kmín
- 2-3 lžíce oleje
- 2-3 lžíce octa
- (kapary)
Nejprve jsem uvařila řepu. Omyla jsem ji a vařila ji v tlakovém hrnci půl hodiny a pak ji tam nechala, dokud se hrnec sám neodtlakoval. Jakmile trochu prochladla, oloupala jsem ji.
Ředkev rovněž oloupeme a obě suroviny nahrubo nastrouháme a promícháme.
Cibuli oloupeme, nakrájíme na malé kostičky a přidáme k nastrouhané řepě a ředkvi.
Vše dobře promícháme, pak přidáme sůl, pepř, drcený kmín, ocet a olej. Ocet jsem tentokrát zvolila zdravější, a to jablečný. Ale můžete zvolit jakýkoliv. Stejně tak olej. Já jsem použila dýňový, který je tmavý a proto se do všech jídel úplně nehodí. V řepném salátě se ztratí. Vy zvolte klidně olivový.
Salát si můžete dát s bagetou ke svačině a nebo k večeři. Také ho můžete konzumovat jako běžně já. Mám ho v lednici a uďobávám ho, dokud není pryč. A většinou to netrvá moc dlouho.
Před několika lety jsem byla na přednášce o zdravé výživě. Podle lektora, když zhřešíme a dáme si něco nezdravého, tak bychom si navrch měli dát třeba fermentovanou zeleninu a nebo nějaký takovýto zdravý salát. Tak to vidíte, salát z červené řepy a bílé ředkve může sloužit i jako odpustek.
Já jsem si ještě do salátu přidala mé oblíbené kapary.
Přidejte odpověď