
Šalvěj mám na zahrádce krásnou a bohatou. Většinou ji dávám k masu, přidávám do grilovací marinády a čaj z ní používám na kloktání při bolesti v krku. Na podzim ji ostříhám, usuším, ale nikdy tolik šalvěje nespotřebuji. Další rok, když je čerstvá, starou z předcházejícího roku vyhodím a celý proces se opakuje.
Moje setra tráví léto na chalupě na vesnici. Občas od místních něco pochytí. Letos přišla s tím, že sousedka dělá voňavý šalvějový sirup.
Hned mě napadlo, že sirup by bylo řešení, jak krásnou šalvěj zužitkovat.
Suroviny:
- 50g čerstvých šalvějových lístků (125 listů)
- 200g cukru krystal (třtinový)
- 250 ml převařené horké vody
- 1 kávová lžička kyseliny citrónové
- 1-2 lžičky želírfixu

Šalvějové lístky omyjeme a nakrájíme na menší kousky, aby se lépe louhovaly.

Převaříme 250 ml vody, přidáme do ní kyselinu citrónovou a vložíme do ní nakrájené lístky šalvěje. Louhujeme 24 hodin.
Druhý den šalvěj scedíme.

Do louhu přidáme cukr a 1-2 lžičky želírfixu. Sirup zahustí a konzervuje.

Šťávu přivedeme k varu a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Pak ji nalejeme do vyvařené sklenice. Uchováváme v lednici.
Sirup se nepoužívá na běžné pití do vody, ale jako lék na bolest v krku. Užívá se při nemoci na lžičku.

Přidejte odpověď