Segedínský guláš

Segedín
Segedín

Gulášů se dá uvařit mnoho. Záleží především na druhu masa, ze kterého se připraví. Já mám ráda snad všechny, a to ať už hovězí, vepřový a nebo ze zvěřiny.

Do guláše se dají přidat rajčata, papriky a je z toho zase něco trochu jiného. No a když přidáte kysané zelí, je na světě segedínský guláš.

Vzhledem k tomu, že na kysané zelí jsem od malička zvyklá a mám ho opravdu ráda, mám ráda i segedínský guláš.

Dělá se z vepřového masa. Někdo do něj dává bůček, já libové maso. Tentokrát jsem koupila balíček s názvem „vepřové kostky na guláš“. Ani nevím, z jakého masa se takový balíček skládá. Dokonce bych řekla, že tam byla i kýta, kterou bych normálně na guláš nepoužila, ale v kombinaci s ostatními druhy masa, se guláš povedl.

Vepřové maso na guláš

Suroviny:

  1. 500 – 600 g vepřového masa (plecko, kostky na guláš)
  2. 2 – 3 lžíce sádla
  3. 1 velká cibule
  4. 2 – 3 lžičky červené mleté sladké papriky
  5. 1/2 lžičky pálivé papriky
  6. 2 bobkové listy
  7. 6 – 8 kuliček nového koření
  8. 2 lžíce hladké mouky na zahuštění
  9. 300 – 400 g kysaného zelí
  10. 1 velký stroužek česneku

Sádlo vložíme do hrnce a necháme ho rozehřát. Mezi tím oloupeme a nakrájíme cibuli. Kuchařky, které nejsou moc zručné, raději nejprve připraví cibuli a pak rozehřejí sádlo. Mohlo by se stát, když by cibule nebyla včas připravená, sádlo by se přepalovalo.

Nakrájená cibule

Pak vložíme cibuli do hrnce a za občasného míchání smažíme do zlatova.

Zlatavá cibule

Na hotovou cibuli nasypeme sladkou i pálivou papriku a za stálého míchání je necháme rozpustit. Papriky ovšem nesmíme přepálit, guláš by byl hořký.

Dále přidáme maso a vše dobře promícháme.

Maso zamíchané k základu guláše.

Přiklopíme poklicí a necháme maso pustit šťávu. Guláš je pak chutnější. Maso musíme kontrolovat a míchat, aby se nepřipálilo. Kolik maso pustí šťávy, záleží na druhu a kvalitě masa. Běžně nechávám maso bez podlití kolem 10 minut. Jakmile by se šťáva netvořila, zalijeme 1,5 l vody.

Přidáme bobkový list, nové koření a dusíme buď pod poklicí nebo v tlakovém hrnci. Já zvolila tlakový hrnec a maso jsem dusila kolem 35 – 40 minut.

Zelí vařím zvlášť.

Zelí na segedín

Podliju ho vodou a vařím téměř do změknutí.

Podlité zelí

Když jsou maso i zelí hotové, tak obě části guláše spojím, promíchám a chvíli povařím, aby se chuti propojily.

Nakonec guláš zahustím moukou rozpuštěnou ve vodě a opět povařím. Na závěr přidám prolisovaný česnek. Já mám ze své zahrádky, je silný a má velké stroužky. Stačí tedy jeden.

Česnek

No a máme hotovo.

Hotový segedín

Servírujeme s kynutým knedlíkem.

Segedín s kynutým knedlíkem

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*