Gulášů se dá uvařit mnoho. Záleží především na druhu masa, ze kterého se připraví. Já mám ráda snad všechny, a to ať už hovězí, vepřový a nebo ze zvěřiny.
Do guláše se dají přidat rajčata, papriky a je z toho zase něco trochu jiného. No a když přidáte kysané zelí, je na světě segedínský guláš.
Vzhledem k tomu, že na kysané zelí jsem od malička zvyklá a mám ho opravdu ráda, mám ráda i segedínský guláš.
Dělá se z vepřového masa. Někdo do něj dává bůček, já libové maso. Tentokrát jsem koupila balíček s názvem „vepřové kostky na guláš“. Ani nevím, z jakého masa se takový balíček skládá. Dokonce bych řekla, že tam byla i kýta, kterou bych normálně na guláš nepoužila, ale v kombinaci s ostatními druhy masa, se guláš povedl.
Suroviny:
- 500 – 600 g vepřového masa (plecko, kostky na guláš)
- 2 – 3 lžíce sádla
- 1 velká cibule
- 2 – 3 lžičky červené mleté sladké papriky
- 1/2 lžičky pálivé papriky
- 2 bobkové listy
- 6 – 8 kuliček nového koření
- 2 lžíce hladké mouky na zahuštění
- 300 – 400 g kysaného zelí
- 1 velký stroužek česneku
Sádlo vložíme do hrnce a necháme ho rozehřát. Mezi tím oloupeme a nakrájíme cibuli. Kuchařky, které nejsou moc zručné, raději nejprve připraví cibuli a pak rozehřejí sádlo. Mohlo by se stát, když by cibule nebyla včas připravená, sádlo by se přepalovalo.
Pak vložíme cibuli do hrnce a za občasného míchání smažíme do zlatova.
Na hotovou cibuli nasypeme sladkou i pálivou papriku a za stálého míchání je necháme rozpustit. Papriky ovšem nesmíme přepálit, guláš by byl hořký.
Dále přidáme maso a vše dobře promícháme.
Přiklopíme poklicí a necháme maso pustit šťávu. Guláš je pak chutnější. Maso musíme kontrolovat a míchat, aby se nepřipálilo. Kolik maso pustí šťávy, záleží na druhu a kvalitě masa. Běžně nechávám maso bez podlití kolem 10 minut. Jakmile by se šťáva netvořila, zalijeme 1,5 l vody.
Přidáme bobkový list, nové koření a dusíme buď pod poklicí nebo v tlakovém hrnci. Já zvolila tlakový hrnec a maso jsem dusila kolem 35 – 40 minut.
Zelí vařím zvlášť.
Podliju ho vodou a vařím téměř do změknutí.
Když jsou maso i zelí hotové, tak obě části guláše spojím, promíchám a chvíli povařím, aby se chuti propojily.
Nakonec guláš zahustím moukou rozpuštěnou ve vodě a opět povařím. Na závěr přidám prolisovaný česnek. Já mám ze své zahrádky, je silný a má velké stroužky. Stačí tedy jeden.
No a máme hotovo.
Servírujeme s kynutým knedlíkem.
Přidejte odpověď