Škvarkové placky patří mezi má oblíbená jídla. Jenom, kdyby s nimi nebylo tolik práce! Vzhledem k tomu, že si dělám vlastní domácí škvarky, tak to není úplná rychlovka.
K tomu si ještě přičtěte čas na úklid umaštěné kuchyně, protože bez toho to nejde. Škvaření a mletí škvarků dají kuchyni zabrat.
Stejně si ale myslím, že taková dobrota za to stojí.
Suroviny:
- 150 g škvarků
- 100 g sádla
- 2 vejce
- 450 g polohrubé mouky
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 1 sáček sušeného droždí
- 100 ml vlahého mléka
- pečící papír
- vykrajovátko
- trochu hladké mouchy na vyválení těsta
Sádlo je dobré 10-15 minut před přípravou vyndat z lednice, aby trochu povolilo. Když na to zapomenete, nic se neděje, ale s povoleným sádlem se lépe pracuje.
Mezi tím si můžeme nahrubo umlít škvarky. Je možno také část škvarků jenom nasekat.
Sádlo utřeme s jedním vejcem.
K utřenému sádlu s vejcem přidáme umleté škvarky a všechny přísady promícháme.
Těsto zpracováváme ručně na válu.
Prosetou mouku smícháme se sušeným droždím, solí a cukrem. Přidáme sádlo s vejcem a škvarky. Mléka nalijeme nejprve asi tak polovinu a začínáme zpracovávat těsto.
Rukama spojujeme všechny suroviny a když je třeba, tak postupně přiléváme zbylou část mléka.
Vypracované těsto rozválíme. Aby se nelepilo, je možno ho podsypat hladkou moukou.
Těsto přehneme zezadu dopředu a znovu rozválíme. Těsto pak listuje.
Rozválené těsto přehneme zleva doprava a znovu vyválíme. Pak zprava doleva a vyválíme na placku asi 10 mm vysokou.
Můžeme začít vykrajovat kolečka.
Zvolila jsem kroužek o průměru 90 mm. Vykrojené zbytky těsta znovu spojíme a vyválíme. Pokračujeme tak, dokud nespotřebujeme všechno těsto. Takových placiček jsem z této dávky vykrájela 12.
Vykrájené placičky necháme 30 – 45 minut kynout. Poté příborovým nožem vytlačíme mřížky a natřeme rozšlehaným vejcem.
Placky pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 30 minut.
Placky jsou naprosto luxusní. Neměla jsem sádlo, nahradila jsem ho máslem. Jsou křupavé, křehké, s těstem se pracovalo dobře. Škvarky jsem nemlela, krájela na drobno. Rozhodně ukládám do oblíbených receptů.
Děkuji za milý komentář.