Škvarkové placky

Škvarkové placky patří mezi má oblíbená jídla. Jenom, kdyby s nimi nebylo tolik práce! Vzhledem k tomu, že si dělám vlastní domácí škvarky, tak to není úplná rychlovka.

K tomu si ještě přičtěte čas na úklid umaštěné kuchyně, protože bez toho to nejde. Škvaření a mletí škvarků dají kuchyni zabrat.

Stejně si ale myslím, že taková dobrota za to stojí.

Suroviny:

  • 150 g škvarků
  • 100 g sádla
  • 2 vejce
  • 450 g polohrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 100 ml vlahého mléka
  • pečící papír
  • vykrajovátko
  • trochu hladké mouchy na vyválení těsta

Sádlo je dobré 10-15 minut před přípravou vyndat z lednice, aby trochu povolilo. Když na to zapomenete, nic se neděje, ale s povoleným sádlem se lépe pracuje.

Mezi tím si můžeme nahrubo umlít škvarky. Je možno také část škvarků jenom nasekat.

Sádlo utřeme s jedním vejcem.

Sádlo s vejcem připravené ke tření

K utřenému sádlu s vejcem přidáme umleté škvarky a všechny přísady promícháme.

Sádlo s vejcem a škvarky

Těsto zpracováváme ručně na válu.

Prosetou mouku smícháme se sušeným droždím, solí a cukrem. Přidáme sádlo s vejcem a škvarky. Mléka nalijeme nejprve asi tak polovinu a začínáme zpracovávat těsto.

Rukama spojujeme všechny suroviny a když je třeba, tak postupně přiléváme zbylou část mléka.

Vypracované škvarkové těsto

Vypracované těsto rozválíme. Aby se nelepilo, je možno ho podsypat hladkou moukou.

Poprvé rozválené těsto

Těsto přehneme zezadu dopředu a znovu rozválíme. Těsto pak listuje.

Přehnuté těsto zezadu dopředu

Rozválené těsto přehneme zleva doprava a znovu vyválíme. Pak zprava doleva a vyválíme na placku asi 10 mm vysokou.

Přehnuté těsto zleva doprava
Těsto připravené k vykrajovaní placek

Můžeme začít vykrajovat kolečka.

Vykrajování škvarkových placek

Zvolila jsem kroužek o průměru 90 mm. Vykrojené zbytky těsta znovu spojíme a vyválíme. Pokračujeme tak, dokud nespotřebujeme všechno těsto. Takových placiček jsem z této dávky vykrájela 12.

Vykrájené škvarkové placky

Vykrájené placičky necháme 30 – 45 minut kynout. Poté příborovým nožem vytlačíme mřížky a natřeme rozšlehaným vejcem.

Placky natřené rozšlehaným vejcem

Placky pečeme v předehřáté troubě na 180 °C 30 minut.

Upečené škvarkové placky

2 komentáře

  1. Placky jsou naprosto luxusní. Neměla jsem sádlo, nahradila jsem ho máslem. Jsou křupavé, křehké, s těstem se pracovalo dobře. Škvarky jsem nemlela, krájela na drobno. Rozhodně ukládám do oblíbených receptů.

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*