Je konec října, období pandemie a občané České republiky mají zakázáno skoro všechno. Smí bez omezení snad jenom na chalupy, chaty a do přírody. Tak jsme na víkend jeli na chatu. V sobotu bylo krásné slunečné počasí, tak jsme vyrazili na procházku. Chatu mám obklopenou lesy, tak kam jinam na procházku, než do lesa. Na zpáteční cestě jsme narazili na místečko, kde rostly 4 velké hřiby. Byly úplně zdravé. Ani jeden červíček. Asi už je na ně zima, jinak si to neumím vysvětlit. Tak co s nimi? Rozhodli jsme se pro smaženici.
Suroviny:
- 300 g čerstvých hub
- 5 vajec
- Olej na osmažení cibule
- 1 střední cibule
- Sůl
- Pepř
- Drcený kmín
Z tohoto množství jsem udělala smaženici pro dvě osoby.
Nejdříve si připravíme houby. Očistíme je a nakrájíme na kousky. Cibuli nakrájíme nadrobno, vložíme ji na rozpálený olej a necháme zesklovatět. Kdo má rád cibulku tmavší, může ji smažit déle. Pak přidáme houby, osolíme, okmínujeme, zamícháme a přikryjeme poklicí. Za občasného míchání smažíme 15-20 minut. Houby mohou být suché, tak je třeba je trochu podlít. V případě, že pustí hodně šťávy, sundáme poklici a vodu necháme odpařit. Když jsou houby měkké, přichází na řadu vejce. Rozklepneme je a vše mícháme, dokud vejce neztuhnou. Je třeba myslet na to, že i po vypnutí sporáku, vejce ještě docházejí. Já je mám třeba radši řidší, tak se snažím, aby se nevysušily, je co nejdříve servírovat z pánve na talíře. Nakonec opepříme a můžeme podávat.
Ke smaženici mám nejraději chleba, ale hodí se jakékoliv pečivo.
Krušnohorec mě nařknul, že jsem mu vyfoukla recept. Tak přidám ještě radu, jak uchovávat přebytek hub třeba na zimu. To by Vám určitě nenapsal, tak to berte jako bonus.
Když je úspěšná houbařská sezóna, tak houby uchovávám v mrazáku. Nejdříve je očistím a nakrájím na kousky. Na pánev, při větším množství do hrnce s nepřilnavým povrchem, naliji malé množství oleje. Úplně postačí tak 1 -2 lžíce a nasypu pokrájené houby. Nikdy nesolíme, půjdou do mrazáku. Zamíchám a přiklopím poklicí. Když houby pustí dostatek šťávy, tak poklici sundám a za stálého míchání se snažím odpařit vodu. Trvá to asi tak čtvrt hodiny. Houby tím podstatně zmenší svůj objem a nezaberou v mrazáku tolik místa. A taky jsou skoro připraveny k pozdější konzumaci. Když houby vychladnou, vkládám je asi tak po 300g do mikroténových pytlíků. Vytlačím z každého pytlíku vzduch, zavážu ho a ukládám do mrazáku. Takto zamrazené houby vydrží do další houbařské sezóny. Tedy, jestli je nesníte. Chutnají jako čerstvé. Houby mají hodně vody. Když ji nevydusíte, nabírají na objemu a po rozmrazení jsou blátivé.
Takto uchované houby používám stejně jako čerstvé. Tedy na smaženici, do houbové polévky, omáčky, do bramboračky, ale také na houbové rizoto či do zapečených těstovin. Milovníci hub mohou tak zažít i v zimě houbové hody.
Přidejte odpověď