Špekové knedlíky

Špekový knedlík
Špekový knedlík

Špekovými knedlíky někdy nahrazuji houskové. Jsou výborné, ale málokdy si na ně vzpomenu. Teď, v době pandemie, se mi zdá, že nedělám nic jiného, než že vařím. Takhle často jsem naposledy vyvářela, když byly děti doma. Abychom nejedli stále stejné přílohy, uvařila jsem špekové knedlíky.

Nejlepší jsou asi se zelím a vepřovou pečení, ale dají se jíst i s omáčkami (třeba s telecím guláškem).

Vzhledem k tomu, že jsme jenom dva, uvařila jsem jeden knedlík z poloviční dávky.

Suroviny na jeden knedlík:

  1. 5 rohlíků
  2. 4 lžíce hrubé mouky
  3. 2 vejce
  4. 200 ml mléka
  5. 120 – 150 g uzené slaniny
  6. Sůl, pepř
  7. Pažitka/petrželka (něco zeleného)

Rohlíky nakrájíme na menší kostičky, přidáme mouku, vejce, sůl, pepř a zalijeme mlékem. Vše dobře promícháme, aby se mléko a vejce vsákly do rohlíků.

Rohlíky s moukou a mlékem

Pak nakrájíme na kostičky uzenou slaninu a vyškvaříme ji.

Škvaření slaniny

Necháme trochu zchladit a vše přidáme k rohlíkům. Přidáme ještě petrželku nebo pažitku. Já přidala sušenou petrželku, kterou jsem rozemnula mezi prsty. Barevný knedlík vypadá lépe.

Pak už vše dobře promícháme, aby vznikla jednolitá hmota, která drží pohromadě. Já na to šla rukama. Pak vytvarujeme knedlík, který zabalíme do potravinářské fólie, aby se při vaření nerozpadl.

Knedlík ve fólii

Někdy jsem dělávala knedlíky kulaté a vařila je bez fólie. Jsou zajímavější, ale hrozí jim, že když knedlíková hmota není dostatečně spojená, že dojde při vaření k rozpadu knedlíků. Tak si milé dámy vyberte, do jaké varianty se pustíte.

Kulaté špekové knedlíky

Knedlík vhodíme do vařící vody a vaříme 25 – 30 minut.

Uvařený špekový knedlík

Po uvaření vyjmeme z fólie a odkrojíme patku, aby vyšla pára ven. pak už můžeme servírovat.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*