Grilované žampióny jsou v naší rodině velmi oblíbené. Většinou při grilování zmizí z talířů nejdříve. Dokonce si je oblíbil i můj syn, který běžně houby nejí. Na grilování jsou nejlepší žampióny krémové. Na plnění se ovšem moc nehodí. Mají malé kloboučky, tak se do nich moc náplně nevejde. Na nadívání jsou vhodnější žampióny steakové.
Nejlepší jsou žampióny připravené na grilu, ale dají se ugrilovat i v troubě.
Žampióny se dají naplnit čímkoliv. Já tentokrát zvolila lilek. Lilek dobře saje olej. Když ho dobře ochutíme, spolu s olejem nasákne i naše oblíbené koření. Prospěje to i jinak suchým žampiónům.
Suroviny na 2 steakové žampióny:
- 2 steakové žampióny
- 1/2 lilku (200 g)
- tvrdý sýr (asi 40 g)
- olej na potření žampiónů a na restování lilku
- pažitka
- oblíbené koření (grilovací, kari, tandoori masala,…)
- sůl na vypocení lilku
Lilek je surovina, která obsahuje minerální látky jako je fosfor, vápník, draslík, hořčík, železo, mangan, … tak není špatné ho občas zařadit do svého jídelníčku.
O pocení lilku se vedou diskuse. Potit či ne? Říká se, že nevypocený lilek je hořký. Vlastně ani nevím. Já ho pro jistotu potím. Není to nic složitého.
Lilek se nakrájí asi na centimetr až centimetr a půl tlusté plátky, posolí a nechá se půl hodiny odležet. Na povrchu se orosí. Krůpěje setřeme kuchyňskou papírovou utěrkou.
Slupku jsem oloupala až po vypocení, ale nebyl to asi nejlepší nápad. Příště oloupu celý lilek a pak ho nakrájím a nechám potit. Myslím, že to půjde lépe.
Vypocený lilek a nohy žampiónů nakrájíme na kostičky. Na oleji rozpustíme koření a přidáme lilek a nohy žampiónů. Já jsem použila kari koření, trochu sladké mleté papriky a tandori. Směs jsem ani nesolila. Trochu soli je v koření a další v sýru, kterým žampióny později posypeme.
Zatímco se lilek restoval, omyté žampióny jsem potřela ze všech stran česnekovým olivovým olejem. Lilek jsem restovala pár minut. Musí se do něj nasáknout olej a změknout.
Orestovaným lilkem plníme hlavy žampiónů, posypeme nakrájenou pažitkou a vkládáme do trouby rozehřáté na 180 °C (na gril) asi na 15 minut.
Zatímco se žampióny grilují, nastrouháme nahrubo sýr, kterým po 15 minutách žampióny posypeme a grilujeme, dokud se sýr nerozteče. Mně to trvalo asi 5 minut.
Grilované plněné žampióny si můžeme dát jako předkrm k hlavnímu chodu a nebo ke svačině. V rámci grilování jsou výborné ke grilovanému masu.
Přidejte odpověď