Do brambor a baleného masa nikdo nevidí. V obchodě probírám balíčky s brambory ze všech stran a stejně mnohdy přinesu domů zkázu. Ani volně vážené brambory nemusí být výhra. Nikdo neví, co se pod slupkou skrývá. I navenek pěkně vypadající brambory můžou hospodyňce při přípravě oběda připravit perné chvilky.
Když servíruji brambory jako přílohu, tak mám nejraději, když jsou brambory střední velikosti, přibližně stejně velké a dají se rozkrojit podélně na čtvrtiny.
Když ovšem začnete brambory loupat a zjistíte, že jsou pod slupkou černé a nebo mají jiné nedostatky, které se musí vykrájet, o krásné příloze si můžete nechat zdát. Také mě dostávají brambory, které pořád vaříte, pořád jsou tvrdé a najednou se rozpadají. To pak přicházejí na řadu šťouchané brambory. Těm žádný tvar brambor neuškodí.
Suroviny:
- 500 g brambor
- Sůl
- Kmín
- 2 širší plátky uzeného špeku
- Drcený rozmarýn/tymián
- Petrželová nať
Oloupané a nakrájené brambory zalijeme vařící vodou, přidáme sůl, kmín a uvaříme obvyklým způsobem. Množství brambor zvolte podle strávníků. Do uvařených brambor můžete přidat například nakrájenou jarní cibulku nebo petrželovou nať. Já přidala drcenou sušenou petrželku. Brambory jsou pak veselejší. Vše promícháme a necháme pod pokličkou uležet. Mezi tím se dáme do škvaření špeku.
V poslední době jsem si oblíbila uzený špek z mangalice, a to díky tomu, že se rozpouští daleko lépe než běžný. Ukrojíme 2 širší plátky, které nakrájíme na kostičky a na pánvi rozškvaříme. Můžeme přidat například rozdrcený sušený rozmarýn nebo tymián. Koření přidá bramborům příjemnou vůni, ale není podmínkou. Již petrželka dodá bramborům dostatek parády.
No a teď už jenom do uvařených brambor přidáme rozškvařený špek a rozšťoucháme.
Šťouchané brambory můžou být skvělou přílohou k pomalu pečenému masu.
Přidejte odpověď