Tatarský biftek

Topinka s tatarákem
Topinka s tatarákem

Toto je jídlo, které dokáže společnost, sedící u jednoho stolu, rozdělit na dva tábory. Na skupinu, která miluje konzumaci syrového masa a na druhou, která si ji nedokáže představit. Já patřím k té první, tedy k milovníkům tatarského bifteku. Ne, že bych si ho dávala často, ale jednou za čas je to ňamka, kterou si užiju.

Dříve jsme chodívali na tatarský biftek, takzvaný tataráček do jirkovské Koliby Rustiky. Dělávali ho tam výborný. Jednou jsme si ho dali U dvou rytířů v Chomutově a byla to hrůza. Už podle barvy bylo vidět, že nebude stát za nic. Zklamání bylo velké. Dlouho už jsme na tatarském bifteku nikde nebyli. Kuchaři se stále mění, skutečnost může být dnes jiná.

V poslední době si ho děláme doma. V supermarketech začali prodávat 200 gramové balíčky namletého masa přímo na tatarák. Stojí něco kolem 60,- Kč a nají se z něj dvě osoby. Z tohoto množství se poctivě namažou nejméně čtyři topinky.

Suroviny pro 2 osoby:

  • 200 g zadního hovězího masa, popř. pravé svíčkové
  • hořčice
  • worčestrová omáčka
  • žloutek
  • mletý kmín
  • sůl
  • mletá paprika sladká
  • chilli/pepř/pálivá mletá paprika
  • kečup
  • kapary
  • cibule
  • česnek
  • chleba na topinky
  • olej na smažení

Základní suroviny

Dříve jsem dělávala tatarský biftek z pravé svíčkové. Bylo to pracnější, dražší a myslím, že rozdíl v chuti byl minimální a nebo možná ani žádný. Svíčková se musí odblanit a pak utřít nebo namlít. Přiznám se, že mletí nemám ráda. Mlýnek se musí vyndat, složit, pak zase rozložit a jako bonus umýt. Z těchto balíčků je tatarák natotata hotový.

Do masa zamícháme žloutek a pak i všechny zbylé suroviny kromě cibule a česneku. Ty použijeme nakonec. Každý si do masa přidá ingredience podle své chuti. Já jsem tam vyklopila obsah mističek, jenom soli jsem dala špetku. Solím ještě hotovou topinku. Kdo má rád ostré, může přidat chilli nebo trochu pálivé mleté papriky.

Topinky opečeme z obou stran na oleji.

Smažení topinek
Servírování tatarského bifteku

Osmažené topinky osolíme a potřeme stroužkem česneku. Pak mažeme masovou směsí a sypeme nakrájenou cibulkou.

Hotový tatarský biftek

Při této příležitosti si vždy vzpomenu na dceru Páju. Ta ho milovala a ne jednou s námi na něj zašla. Teď asi na nás kouká z nebe, jak si dáváme.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*