Stále se snažím pochopit svého syna vegana a občas uvařím nějaké bezmasé jídlo. Úplně veganství nedávám, dává mi zabrat i vegetariánská strava.
Zamyslela jsem se nad svým jídelníčkem a řekla si, že do vegetariánství ani veganství nepůjdu, ale omezit přísun masa a hlavně uzenin by se dal. Bezmasá jídla jsou většinou jednodušší a rychlejší na přípravu a když nechodím do závodní jídelny, úspora času by se hodila.
Tak přináším jeden jednoduchý a rychlý bezmasý pokrm – Lilek zapečený s těstovinami.
Základní suroviny:
- 1 lilek (já měla o váze necelých 600 g)
- 100 – 125 g těstovin (asi 1/4 balení)
- 125 g tvrdého sýru
- olivový olej
- kari koření/grilovací koření/kurkuma
- sůl
- pažitka
Nejprve si oloupeme lilek, nakrájíme ho na kolečka asi 1,5 cm tlustá, posolíme a necháme ho 1/2 hodiny vyplakat.
Mezitím si uvaříme podle návodu těstoviny a nahrubo nastrouháme sýr. Volte kvalitní tvrdý sýr, měkký se bude po zapečení táhnout jako žvýkačka.
Vyplakaný lilek utřeme papírovou utěrkou a nakrájíme na kostičky.
Na pánev nalijeme olej, přidáme 1 až 2 lžičky koření a necháme ho na oleji zpěnit. Já tentokrát volila kurkumu. Stejně tak se hodí grilovací koření, koriandr, kari,… nebo kombinace více koření.
Přidáme na kostičky nakrájený lilek, pěkně promícháme, aby se koření dostalo na každou kostičku lilku a orestujeme. Lilek musí změknout.
Lilek dobře vsakuje olej, a tím i koření v něm rozpuštěné. Během restování jsem ještě přilévala další olej, aby nebyl lilek suchý. Tady se oleje nebojte, protože přijde zapéct se suchými těstovinami.
Vymazala jsem zapékací mísu olejem, vložila těstoviny a na ně nasypala polovinu nastrouhaného sýra.
Další vrstvou je orestovaný lilek, na který nasypeme druhou polovinu sýra.
Takto nachystané vrstvy vložíme do trouby předehřáté na 180°C a pečeme 15 až 20 minut. Sýr se musí rozpustit a propojit těstoviny s lilkem.
Recept je jednoduchý, poměrně rychlý a chutný. Lidé milující maso by ho mohli někdy zkusit na odlehčení stravy.
V uvedeném množství jsem z toho připravila 3 porce.
Těstoviny s lilkem můžeme ozdobit nasekanou pažitkou.
Přidejte odpověď