Treska v pikantním těstíčku s bramborovým salátem

Tak jsem si udělala skoro druhé Vánoce. Bramborový salát s rybou.

Původně jsem chtěla jako přílohu uvařit brambory. Když jsem je vyndala ze spíže, zjistila jsem, že jsou maličké jako oříšky. Když bych je ještě oloupala, nezbylo by z nich nic. Uvařím je tedy ve slupce. No a brambory uvařené ve slupce mají už jenom kousek od bramborového salátu. Vzhledem k tomu, že jsem tento oběd připravovala v týdnu a neměla jsem na přípravu moc času, trochu jsem si bramborový salát zjednodušila. Udělala jsem ho bez vařené zeleniny a uzeniny. Zkrátka brambory, okurky a cibule nakrájené na kostičky a majonéza. A protože mi ze snídaně zbylo vajíčko uvařené natvrdo, přidala jsem ho tam také. Salát jsem osolila, opepřila a bylo hotovo. I bez zeleniny a uzeniny nebyl vůbec špatný. Podobný dělala moje maminka a býval výborný. Hlavní roli v něm u ní hrála domácí majonéza.

Treska je ryba, kterou běžně nekupuji. Připadá mi dost suchá. Nadarmo se neříká: „vyschlá jako treska“. Ani nevím, co mě vedlo k tomu ji koupit. Jestli jsem si myslela, že od té doby, co jsem ji jedla naposledy, bude šťavnatější?

Napadlo mě, že by jí mohlo pomoci těstíčko. A zadařilo se. Těstíčko ji dodalo výbornou pikantní chuť a ani se mi samotná ryba nezdála tak suchá.

Základní suroviny:

  • 300 g filetů z tmavé tresky
  • 2 vejce
  • 3-4 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky
  • sůl s chilli a česnekem
  • pepř
  • směs koření na ryby
  • 15 g tvrdého sýru
  • případně jakékoliv oblíbené bylinky
Základní suroviny

Nejprve si uděláme těstíčko. Rozšleháme vejce, přidáme koření a vmícháme mouku.

Těstíčko a nastrouhaný sýr

Nakonec vmícháme nastrouhaný sýr.

Hotové těstíčko

Filety z tresky obalujeme v těstíčku a smažíme z obou stran na rozpáleném oleji. Trochu jsem se obávala, jestli se nebude sýr na oleji roztékat, případně přichytávat, ale nestalo se tak.

Smažení ryby z jedné strany
Smažení ryby z druhé strany

Rybu jsem smažila z první strany asi 5-6 minut. Těstíčko musí být zlatavé. Pak jsem ji obrátila a smažila asi 4 minuty. Doba smažení závisí jednak na velikosti filetu a pak také na obsahu vody v rybě. Ať se nám to líbí a nebo ne, vždycky tam výrobce nějakou napumpuje.

Jak jsem tak smažila, tak mě napadlo do těstíčka přidat rozmarýn. Měla jsem na lince pěknou kytičku. Utrhla jsem si ho u sestry před domem. Švagr tam zasadil větvičku a je z něj velký keř.

Treska v těstíčku s rozmarýnem

Rybu podáváme buď s vařeným bramborem a nebo jako já s bramborovým salátem.

Treska v pikantním těstíčku s bramborovým salátem

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*