Tak na tento kdysi velmi oblíbený recept jsem už málem zapomněla. A byla by to velká škoda. Tvarohové řezy s ovocem jsou vynikající. Hodí se na každou oslavu a nebo jenom tak jako víkendová ňamka.
Nedávno jsem si říkala, že pořád sháním nové a nové recepty a přitom, když byly děti malé, jsem pořád něco pekla. Tak jsem se dala do probírání starých osvědčených receptů a narazila jsem na tyto řezy.
Je pravda, že nejsou nejlevnější, ale co dneska je. Když půjdete do obchodu pro zákusky, tak za ně zaplatíte určitě ještě více. Tak jdeme na to.
Suroviny na těsto:
- 100 g hladké mouky
- 50 g solamylu
- 1 zarovnaná lžička kypřícího prášku do pečiva
- 3 vejce
- 3 polévkové lžíce horké vody
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilínový cukr
Suroviny na náplň:
- 500 g tvarohu
- 150 g moučkového cukru
- 1 vanilínový cukr
- 1 malá konzerva mandarinek
- 50 ml šťávy z mandarinkové konzervy
- 2 polévkové lžíce citronové šťávy
- 1 želatina na 500 ml tekutiny
- 200 ml smetany ke šlehání (33 % tuku)
Navrch čokoládová poleva nebo jenom posypat moučkovým cukrem.
V misce důkladně promícháme mouku, solamyl a kypřící prášek do pečiva.
Toto piškotové těsto se nedělá se sněhem, ale vajíčka, cukr, vodu a vanilínový cukr je zapotřebí vyšlehat ve šlehači do pěny. Šlehala jsem na nejvyšší stupeň.
Pak jsem stáhla otáčky na 1. stupeň a postupně zašlehávala ostatní sypké suroviny.
Hotové těsto jsem vylila na plech o rozměrech 290 mm x 380 mm a pekla 15 minut na středním roštu v horkovzdušné troubě na 180 °C.
Těsto se musí nechat prochladnout.
Na přípravu náplně namočíme želatinu do mandarinkového nálevu a citronové šťávy asi na 10 minut.
Tvaroh smícháme s oběma cukry.
Želatinu rozpustíme na mírném ohni, vmícháme do ní 2 polévkové lžíce tvarohu a pak směs želatiny a tvarohu vmícháme do zbylého tvarohu.
Ušleháme smetanu a rovněž ji zapracujeme do tvarohové hmoty se želatinou.
Mandarinky nakrájíme napůl a opatrně vpravíme do tvarohové náplně.
Náplň necháme 1 hodinu vychladit v lednici.
Poté plát piškotu rozkrojíme na půl a jednu polovinu natřeme náplní.
Poté přiklopíme druhou polovinou piškotového těsta.
Povrch moučníku není moc pěkný. Můžeme ho vylepšit dvěma způsoby.
Buď ho dáme do lednice na 3 až 4 hodiny a pak před servírováním poprášíme moučkovým cukrem a nebo ho potřeme čokoládovou polevou a necháme rovněž ztuhnout v lednici.
Původní receptura je s moučkovým cukrem, ale já musela vymyslet jinou variantu, Krušnohorec nemá rád moučkový cukr.
Po ztuhnutí čokolády a náplně krájíme na řezy. Já jich z této placky nakrájela 12.
Přidejte odpověď