Vepřová pečeně se šťouchanými bramborami

Vepřová pečeně
Vepřová pečeně

U kotlet, jinak zvaných vepřová pečeně, už sám název hospodyňce napovídá, že by je měla připravovat v troubě. Přiznám se, že já jsem je snad nikdy nepekla. Dělávám z nich ráda řízky, a to ať už v trojobale a nebo jen na přírodno. Maso nakrájené na nudličky se hodí třeba na čínu a na kostky do nejrůznějších omáček. Kotlety mám ráda. Maso je šťavnaté, jemné a brzy hotové.

V obchodě jsem narazila na asi dvoukilogramový kousek vepřové pečeně s kůží. Tak to by byl hřích kůži seříznout a vyhodit a usmažit z masa jako obvykle řízky. Už tam jsem si představovala tu dozlatova vypečenou kůži, ze které je výborný sauce. Bez váhání jsem vložila maso do košíku. Tak se moje trouba konečně dočká kotlet.

Dva kilogramy masa je pro nás dost, pečínku jsem tedy rozpůlila a půlka putovala do mrazáku.

Základní suroviny:

  • 1 kg vepřové pečeně s kůží
  • 3 stroužky česneku na prošpikování masa
  • marináda

Marináda:

  • 3 lžíce oleje
  • sůl
  • pepř
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • bylinky (koriandr, libeček, tymián, saturejka)
Základní suroviny

Marinádu si můžete připravit dříve, aby se bylinky v oleji rozležely. I maso je lepší natřít marinádou večer a nechat ho přes noc uležet. Kdo nestíhá, nic se neděje.

Marinádu připravíme smícháním všech ingrediencí. Každý si může do oleje přimíchat bylinky, které má rád.

Oloupeme si stroužky česneku, nožem uděláme nahoře a po stranách díry a česnek do nich vložíme. Pak nařízneme kůži do kosočtverců a maso ze všech stran potřeme marinádou.

Nařezaná a namarinovaná kůže
Maso prošpikované česnekem

Takto upravené maso vložíme do pekáčku kůží dolů a pečeme 20 minut bez poklopu na 180 °C, pak ho přiklopíme, teplotu stáhneme na 110 °C a pečeme celkem asi 6 hodin. Asi hodinu před koncem jsem maso obrátila a na 1/4 hodiny před dopečením jsem sundala víko a zvýšila teplotu na 180 °C.

Upečené maso

Pro vepřovou pečeni jsem zvolila metodu pomalého pečení. Je to pro mě pohodlnější. Maso nemusím kontrolovat, protože při nízkých teplotách nemá šanci se spálit a myslím, že je i šťavnatější.

Když nemáte na pomalé pečení čas, nechte původní teplotu 180 °C a pečte ho pod poklicí asi 1,5- 2 hodiny.

Výpek z masa je vynikající. Přidala jsem ho spolu s červenou cibulí, jarní cibulkou a stroužkem česneku do šťouchaných brambor.

Vepřová pečeně se šťouchanými bramborami

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*