V supermarketu jsem narazila na krásný kousek vepřové pečeně s kostí ( kotlety). Cena byla také krásná, tak šup s ním do košíku. Již dlouho jsem nenarazila na maso s tak příznivou cenou. Původ masa jsem z obalu nevyčetla, tak jenom mohu doufat, že nepochází od našich severních sousedů. V televizi některé potravinové řetězce nabízejí kuřata nebo krávy s rodokmeny, ale tenhle vepř se jím nechlubil. Možná neměl s čím.
Jak vidíte, ono těch kotlet není úplně kousek. Váží 1,5 kg. Pro dva pořádná porce. Tak jsem pečeni vykostila a z kostí a odřezků udělala vepřovou polévku. Pak jsem odkrojila 4 tlustší plátky, které budu péct v balónu a ze zbylého masa usmažím řízečky. Krušnohorec je může snídat, obědvat i večeřet. A když zbydou, dá si je i ke svačině.
Balónem nazývám pečící pytlík. Všechno se do něj naskládá a upeče současně. Je to pohodlné a i dobré. Chuti se společným pečením propojí a výsledek je zaručený.
Pečící pytlík se dá koupit samostatně a nebo je součástí receptů od nejrůznějších firem. Já jsem doma našla balení „Nápady od Maggi“, jehož součástí je recept, pečící pytlík a koření. Lze ale použít jakékoliv oblíbené koření. Nemyslím, že by se toto koření nějak lišilo od jakéhokoliv běžného grilovacího koření. V tomto balení si akorát připlatíte za nápad od Maggi. Recept pro krkovičku jsem také nepoužila, kotlety jsem si upekla po svém.
Suroviny:
- 500 g vepřové pečeně bez kosti (kotlet)
- 700 g brambor
- 150 g žampiónů
- pečící pytlík (rozměry 370 mm x x240 mm)
- grilovací koření
- 60 g másla
Brambory posypeme grilovacím kořením, vložíme do balónu a poklademe na ně na šupinky nakrájené máslo.
Pak nakrájíme žampióny, posypeme je grilovacím kořením a naskládáme na brambory.
Vepřovou pečení mírně naklepeme a okořeníme.
Maso tvoří závěrečnou vrstvu. Pak se balón zaváže a vloží na pekáčku do trouby.
Pečeme v horkovzdušné troubě 50 minut na 180 °C. Poté vršek balónu odstřihneme a ještě maso chvíli grilujeme při teplotě 200°C. Strany balónu zachovejte, šťáva by vytekla.
Teď už je čas na servírování.
Přidejte odpověď