![Veprova-polevka Vepřová polévka](https://chrpa-pa.cz/wp-content/uploads/2020/12/Veprova-polevka-678x381.jpg)
Když koupím vepřové maso s kostí, například krkovičku nebo kotlety, tak z kostí vařím vepřovou polévku. Většinou na kostech zbyde dost masa, tak ho tímto způsobem zužitkuji.
Na 2,5 l polévky potřebujeme:
- Vepřové kosti se zbytky masa
- 3 větší brambory
- 1 mrkev
- 1 petržel
- Kousek celeru
- 1 větší cibule
- 2-3 bobkové listy
- Nové koření
- Majoránka
- 2 větší stroužky česneku
- Sůl, pepř/chilli koření
- Rýže/kroupy/vajíčko
Vepřové kosti zalijeme vodou, přidáme bobkový list, nové koření, sůl a pomalu vaříme asi hodinu (do změknutí masa na kostech). Kosti s masem vyjmeme a do vývaru přidáme na kostky nakrájené brambory, později nadrobno nakrájenou kořenovou zeleninu a na čtvrtky pokrájenou cibuli.
Kroupy a rýži mám většinou v mrazáku. Kroupy se vaří déle, tak si jich vařím větší množství a dávám je do balíčků do mrazáku. Rýže mi většinou zbyde z oběda, tak si ji také naporcuji a zamrazím. Když nemám ani jedno, rozšlehám v polévce vajíčko.
Zatím, co se zelenina vaří, obereme maso od kosti a pokrájíme ho na menší kostičky.
Když je zelenina uvařená, přidám maso, kroupy nebo rýži nebo vajíčko, prolisovaný česnek a majoránku. Nakonec buď opepříme nebo přidáme chilli a polévka je hotová.
![](https://chrpa-pa.cz/wp-content/uploads/2020/12/Veprova-polevka.jpg)
Přidejte odpověď