Vepřová polévka z výpeku

Polévka z výpeku
Polévka z výpeku

Polévky vařím velmi ráda. Zvláště ze zbytků. Mám z tohoto vaření dobrý pocit. Nic se nevyhodí, vše se zužitkuje. Takto vznikla i tato výborná polévka. Taková, co dům dal.

Když se při vaření polévek zapojí trocha fantazie, jsou vždy trochu jiné a přesto chutné.

Nedávno jsme grilovali. Zakoupila jsem vepřovou krkovičku v celku. Mám ji tak radši než již nakrájenou. Tloušťku plátku si pak určím sama. Oddělil se mi při krájení asi 15-ti až 20-ti dkg kousek masa. Na grilování toho bylo dost, tak jsem to spolu s dalšími odřezky nechala na polévku.

V mrazáku jsem měla vaničku asi 150 ml redukovaného výpeku z vepřového masa. Někdy výpekem poliji přílohu, pak většinou nezbyde. Jindy udělám nějakou omáčku nebo dip a pak výpek zbyde. Dám si ho do malé vaničky a mrazím. Vzhledem k tomu, že maso peču přikryté, není nutno ho pak podlévat a výpek je redukovaný. Nezabere tak v mrazáku moc místa.

Suroviny:

  • 150 – 200 g vepřového masa
  • 150 ml výpeku z vepřového masa (kdo nemá výpek – 2 kostky bujónu)
  • 200 g mražené zeleniny
  • 1 cibule
  • 1 střední brambor
  • couscous (kuskus) – měla jsem ho vaničku o objemu 150 ml
  • 2 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • trochu kmínu
  • sůl, pepř, popřípadě chilli paprička
  • 1 vejce
  • 3 lžíce mléka
  • petrželka / pažitka
  • 1,5 l vody

Do hrnce jsem dala maso, zalila jedním litrem studené vody, trochu osolila, přidala nové koření, bobkový list, kmín a přivedla k varu. Vše jsem vařila asi 35 minut, dokud maso nebylo téměř měkké. Vždy záleží na tom, jak velké kusy masa vaříte.

Pak jsem maso vyndala, pokrájela na kousky a znovu vložila do hrnce. Přidala jsem zmražený výpek (bujóny), na malé kousky pokrájený brambor, cibuli a mraženou zeleninu. Kromě zakoupené zeleniny jsem měla 2 růžičky květáku, které mi zbyly z vaření květákové polévky a 5 zmražených růžiček kapusty z loňské úrody. Přilila jsem další půl litr vody a vařila do změknutí zeleniny.

Couscous jsem měla také zmražený. Občas si ho ve všední dny dělám jako rychlou přílohu k masu, k zelenině, k dušeným houbám, ale na rozdíl od brambor se ho rychle přejím. Sním ho jednou, dvakrát a pak už se na něj nemohu ani podívat. Když mi zbyde, dám ho do vaničky a zmrazím. Použiju ho někdy v budoucnosti jako zavářku do polévky. Tam mi už zase nevadí.

Nakonec přidám couscous a vejce rozkvedlané v troše mléka. Když se k vejci přidá trocha mléka, má sražené vejce v polévce podle mě lepší konzistenci. Neplavou v ní velké kusy bílku. Nemusíte mít strach, mléko polévku nezakalí. Záleží ale na každém, jak to má rád.

Nakonec přijde na řadu petrželka nebo pažitka a dochucení polévky solí (použijete-li bujóny, polévka bude patrně již osolená), popřípadě něčím pálivým. Já přidala kousek chilli papričky, které mi teď dozrávají.

Vepřová polévka z výpeku

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*