Vepřové kostky na kmíně

Vepřové
Vepřové
Vepřové kostky na kmíně s těstovinami

Na víkend jsem koupila velký flák vepřové krkovičky. Odkrojila jsem 4 plátky na gril a pořád mi jí ještě zbývalo 750 g.

Zbylá krkovička

Co s ní? Kdybych byla doma, určitě bych ji udělala s nějakou zeleninou a nebo bych uvařila segedínský guláš, na který bych měla i chuť. Jsem ovšem na chatě, kde kysané zelí ani žádnou zeleninu nemám. Obchod tady není, musím se spokojit s tím, co tady mám.

Napadlo mě vepřové na kmíně. Toto jídlo jsem nevařila snad sto let. Úplně jsem na tento recept zapomněla. Tak jdeme na to.

Suroviny:

  • 500 g vepřového masa (lepší než krkovička je plecko)
  • 1 velká cibule
  • olej na osmažení cibule
  • 2 vrchovaté lžíce hladké mouky
  • 1 vrchovatá lžička drceného kmínu
  • 2 bobkové listy, 6 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře
  • 1 lžíce Podravky (místo soli)
  • sůl, pepř
  • 0,5 l vepřového vývaru nebo vody

Maso nakrájíme na větší kostky. Krkovička je prorostlá, tučné maso jsem musela nejprve vykrájet.

Vykrájené maso

Lepší je plecko. Když narazíte na pěkné, odpadu nebude tolik. Ze 750 g masa mi zbylo 500 g. Nevadí, z vykrájeného masa udělám vývar, který použiju buď do omáčky a nebo z něj udělám polévku. O maso se postarají místní kočky.

Do hrnečku jsem dala vykrájené maso, přidala bobkový list, nové koření, kuličky pepře a vše zalila vařící vodou. Odřezky jsem pomalu vařila asi 3/4 hodiny. Když nebudete dávat do omáčky vývar, ale jenom vodu, divoké koření přidejte přímo ke kostkám masa.

Příprava vývaru

Zatímco se mi připravoval vývar, posypala jsem kostky drceným kmínem a zapracovala ho rukama do kostek. Taky jsem si oloupala a nakrájela cibuli.

Kostky posypané kmínem

Kostky s kmínem jsem nechala odležet, dokud jsem neměla hotový vývar.

0,5 l hutného vývaru

Maso jsem scedila, vyndala koření a odnesla kočkám. Bylo teplo, byly někde zalezlé. Přišel kocourek. Hned se do odřezků pustil a než jsem si přinesla foťák, miska byla skoro prázdná.

Místní kocourek

Po dobrém jídle se jen tak povaloval.

Spokojený kocourek

Nažraný kocourek je sice spokojený, ale my jsme stále bez oběda.

Rychle se pouštím do smažení cibule.

Smažení cibule

Na osmaženou cibuli přidáme okmínované kostky masa, které za stálého míchání opečeme ze všech stran.

Kostky připravené k opečení

Pak hrnec přiklopíme poklicí a za občasného míchání takto dusíme asi 15 minut. Maso pustí šťávu.

Maso po 15 minutách dušení

Pak maso zalijeme buď 0,5 l masového vývaru a nebo přidáme 0,5 l vařící vody s divokým kořením. Já už ho mám ve vývaru. Místo soli přidám 1 lžíci Podravky. Je slaná a zároveň zvýrazní chuť omáčky.

Maso jsem dusila pod poklicí dalších 30 minut. Mezi tím jsem si v hrníčku zalila 2 vrchovaté lžíce hladké mouky studenou vodou a pořádně rozmíchala, aby v tom nebyly žádné hrudky.

Hladká mouka s vodou

Maso je měkké, pouštím se do závěrečných prací. Část vývaru se odpařila, dolévám 0,25 l vařící vody a za stálého míchání zahušťuji omáčku moukou rozpuštěnou ve vodě. Zahuštěnou omáčku vaříme ještě tak pět minut, aby se v ní mouka povařila. Můžeme dochutit pepřem, popřípadě solí.

Podáváme s těstovinami, bramborami, rýží a nebo houskovým knedlíkem.

Vepřové kostky na kmíně s bramborem

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*