Nedávno jsem dostala chuť na kapustové karbanátky. Zakoupila jsem sice nejmenší hlávku kapusty, ale přesto vážila skoro 1,5 kg. Na karbanátky jsem spotřebovala 250 g, tak co se zbytkem? Vzpomněla jsem si, že jsme doma dělávali vepřové maso v kapustě, které jsem už hodně dlouho nevařila.
Suroviny:
- 500 g vepřového plecka
- 400 g kapusty
- 2 menší cibule a nebo jedna větší
- 3 lžíce sádla
- 1 lžíce Podravky nebo zeleninový bujón
- hotová jíška na zahuštění nebo hladká mouka rozmíchaná ve vodě
- 2 lžíce sójové omáčky
- sůl, pepř
Maso nakrájíme na větší kostky, kapustu zbavíme košťálu a tvrdých hlavních žilek a nakrájíme ji na nudličky.
Nakrájenou kapustu vložíme do hrnce, zalijeme 1,5 l vařící vody a vaříme 15 minut. Pak kapustu slijeme, vodu nevyléváme, budeme ji přidávat k masu.
Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a dáme smažit na rozpálené sádlo. Na osmaženou cibulku přidáme na kostky nakrájené maso, Podravku, zamícháme a přiklopíme poklicí. Maso pustí šťávu.
Jakmile se šťáva v mase vydusí, zalijeme ho trochou vody z kapusty. Za občasného míchání dusíme, dokud maso není téměř měkké. Mně to trvalo hodinu.
Kdysi jsem kapustu přidala rovnou k masu, ale nějak se mi nedařilo odhadnout dobu, kdy kapustu přidat, aby obě složky byly současně měkké.
K téměř měkkému masu přidáme kapustu, chvíli ještě podusíme a zahustíme buď jíškou a nebo hladkou moukou rozmíchanou ve vodě. Já tentokrát použila kupovanou jíšku.
Nakonec směs masa a kapusty dochutíme sójovou omáčkou, pepřem, popřípadě trochou soli. Je třeba nejprve ochutnat. Podravka i sójová omáčka jsou již slané.
Podáváme buď s kynutým knedlíkem a nebo s vařeným bramborem.
Přidejte odpověď