Večer na Nově hlásili, že rostou houby. Podle nich mají zrovna teď ideální podmínky. Jak teplotu, tak vlhkost. Redaktorka sbírala jednu houbu za druhou. Záběry z lesa plného hub by snad zvedly z křesla i nehoubaře.
Druhý den k obědu jsme se chystali grilovat krkovičku. Taková ugrilovaná krkovička, zalitá houbovou omáčkou, to by bylo něco. Na houbách jsme byli asi před čtrnácti dny a docela jsme nacházeli. Sice ponejvíce klouzky, masáky a ryzce, ale i na místo s hřiby jsme narazili. Nova nás nalákala, druhý den před grilovačkou jsme tedy vyrazili do lesa.
Naše osvědčené místo se nachází asi 1 km od zaparkovaného auta. Ale už při cestě jsme minule nacházeli. Tentokrát nic. Začali jsme pochybovat a později se ukázalo, že naše pochyby byly správné. Les byl skoupý i na prašivky. S bídou jsme našli pár masáků a babek. To však na omáčku nestačilo.
Naštěstí jsou tady supermarkety a v nich celoročně nabízejí žampiony. Čerstvá lesní houba to sice není, ale omáčka z nich také není špatná. Zvláště z hnědých. Ty mám raději než bílé. Před grilováním jsem se tedy pustila do výroby žampionové omáčky.
Základní suroviny:
- 300 g hnědých žampionů
- 1 cibule
- olej na osmažení cibule
- 1/2 kelímku smetany na šlehání (31 -33%)
- 2- 3 lžíce hladké mouky
- 2 kostky bujónu
- pepř
- 1 l vody
Nejprve si omyjeme a na kousky nakrájíme žampiony.
Pak oloupeme a nakrájíme cibuli, kterou osmažíme na oleji.
Na osmaženou cibulku přidáme houby, promícháme a na chvíli přiklopíme poklicí a necháme houby pustit šťávu.
Pak přilijeme 1 l vody a vhodíme do ní 2 kostky bujónu. Já jsem použila hovězí. Houby dusíme pod poklicí do změknutí. Já jsme je dusila necelých 20 minut.
Ke změklým houbám přilijeme smetanu a omáčku přivedeme opět k varu.
Mezitím rozmícháme hladkou mouku se studenou vodou na zahuštění omáčky.
Omáčku se smetanou necháme asi 2 minuty provařit a pak pomalu, za stálého míchání, ji zahušťujeme moukou rozkvedlanou ve vodě. Znovu ji necháme asi 2 minuty provařit.
Nakonec přidáme pepř. Sůl už jsem vzhledem ke slanému bujonu nepřidávala.
Masáky, které jsme našli v lese, jsem hodila na pánev, posolila, posypala drceným kmínem a osmažila. K nim jsem přihodila i nakrájené vařené brambory a rovněž osmažila. Byly už z druhého dne, tak jsem je tím trochu vylepšila.
Večer hlásili na Primě, že houby nerostou. Tak tomu bych po dnešní návštěvě lesa i věřila.
Houbová omáčka je dobrá i bez masa s vařeným bramborem a nebo kynutým knedlíkem. Jsem si však jistá, že v tomto by tentokrát se mnou nebyl Krušnohorec za jedno.
Přidejte odpověď