Žampionová omáčka aneb, když nerostou

Žampionová omáčka
Žampionová omáčka

Večer na Nově hlásili, že rostou houby. Podle nich mají zrovna teď ideální podmínky. Jak teplotu, tak vlhkost. Redaktorka sbírala jednu houbu za druhou. Záběry z lesa plného hub by snad zvedly z křesla i nehoubaře.

Druhý den k obědu jsme se chystali grilovat krkovičku. Taková ugrilovaná krkovička, zalitá houbovou omáčkou, to by bylo něco. Na houbách jsme byli asi před čtrnácti dny a docela jsme nacházeli. Sice ponejvíce klouzky, masáky a ryzce, ale i na místo s hřiby jsme narazili. Nova nás nalákala, druhý den před grilovačkou jsme tedy vyrazili do lesa.

Naše osvědčené místo se nachází asi 1 km od zaparkovaného auta. Ale už při cestě jsme minule nacházeli. Tentokrát nic. Začali jsme pochybovat a později se ukázalo, že naše pochyby byly správné. Les byl skoupý i na prašivky. S bídou jsme našli pár masáků a babek. To však na omáčku nestačilo.

Naštěstí jsou tady supermarkety a v nich celoročně nabízejí žampiony. Čerstvá lesní houba to sice není, ale omáčka z nich také není špatná. Zvláště z hnědých. Ty mám raději než bílé. Před grilováním jsem se tedy pustila do výroby žampionové omáčky.

Základní suroviny:

  • 300 g hnědých žampionů
  • 1 cibule
  • olej na osmažení cibule
  • 1/2 kelímku smetany na šlehání (31 -33%)
  • 2- 3 lžíce hladké mouky
  • 2 kostky bujónu
  • pepř
  • 1 l vody
Základní suroviny

Nejprve si omyjeme a na kousky nakrájíme žampiony.

Nakrájené žampiony

Pak oloupeme a nakrájíme cibuli, kterou osmažíme na oleji.

Osmažená cibulka

Na osmaženou cibulku přidáme houby, promícháme a na chvíli přiklopíme poklicí a necháme houby pustit šťávu.

Houby na cibulce

Pak přilijeme 1 l vody a vhodíme do ní 2 kostky bujónu. Já jsem použila hovězí. Houby dusíme pod poklicí do změknutí. Já jsme je dusila necelých 20 minut.

Ke změklým houbám přilijeme smetanu a omáčku přivedeme opět k varu.

Mezitím rozmícháme hladkou mouku se studenou vodou na zahuštění omáčky.

Omáčku se smetanou necháme asi 2 minuty provařit a pak pomalu, za stálého míchání, ji zahušťujeme moukou rozkvedlanou ve vodě. Znovu ji necháme asi 2 minuty provařit.

Nakonec přidáme pepř. Sůl už jsem vzhledem ke slanému bujonu nepřidávala.

Krkovička zalitá houbovou omáčkou

Masáky, které jsme našli v lese, jsem hodila na pánev, posolila, posypala drceným kmínem a osmažila. K nim jsem přihodila i nakrájené vařené brambory a rovněž osmažila. Byly už z druhého dne, tak jsem je tím trochu vylepšila.

Večer hlásili na Primě, že houby nerostou. Tak tomu bych po dnešní návštěvě lesa i věřila.

Houbová omáčka je dobrá i bez masa s vařeným bramborem a nebo kynutým knedlíkem. Jsem si však jistá, že v tomto by tentokrát se mnou nebyl Krušnohorec za jedno.

Žampionová omáčka s bramborem

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*