
Při návštěvě hospitálu Kuks jsem navštívila místní prodejnu s bylinkami. I když jsem si říkala, že se jenom podívám, co tam mají a nebudu nic kupovat, odcházela jsem s bylinným čajem a lahví zázvorového sirupu.

Inspirovaná zakoupeným zázvorovým sirupem jsem se rozhodla pro výrobu vlastního. Na netu jsem vyhledala nejrůznější recepty, ale nakonec jsem zvolila vlastní cestu. Koupeného sirupu je 330 ml a stál něco přes 100,- Kč. Oproti mému je slabší. Mým cílem nebylo vyrobit co nejvíce lahviček, ale silný sirup, který nezabere při skladování moc místa. Víc naředit se dá vždycky.
Suroviny:
- 500 g zázvoru
- šťáva z jednoho pomeranče
- šťáva ze dvou citrónů
- 2 lžičky kyseliny citrónové
- 1300 g cukru
- 1200 ml vody

Z pomeranče a citrónů jsem použila jenom šťávu.

Po odšťavnění pomeranče a citrónů jsem se pustila do zpracování zázvoru. Nejprve jsem si na něj vzala škrabku, ale odpad byl zbytečně velký. Dá se dobře škrábat nožem.

Ve většině receptů oloupaný zázvor strouhali a nakonec ho scedili. Mně se líbilo, že kupovaný sirup obsahuje kousky zázvoru, které chutnají výborně. Tento nápad jsem se rozhodla i v mém sirupu zachovat, a tak jsem se pustila do pracnějšího krájení zázvoru.

Nakrájený zázvor jsem ponořila do šťávy z pomeranče a citrónů, přidala 5 lžic cukru, kyselinu citrónovou, která je výborným konzervantem a nechala ho v lednici několik hodin louhovat. Klidně je možné ho tam nechat i přes noc.

Pak jsem louhovaný zázvor vylila do hrnce, přidala vodu a cukr, přiklopila poklicí a přivedla k varu.

Když se zázvor začal vařit, sundala jsem z něho poklici a vařila ho 15 minut. Pak jsem ho vařící nalila do vypařených sklenic a zavíčkovala. Do každé sklenice jsem podle vzoru sirupu z Kuksu přidala pár lžiček nakrájeného zázvoru.
Zbytek kostiček a sirupu jsem nalila do zavařovací sklenice a uložila do lednice. Chodím je po lžičkách ujídat. Jsou opravdu výborné.
Lahve s horkým sirupem jsem položila, aby se víčka přitáhla.

Zázvoru se přikládají mnohé léčivé účinky. Je protizánětlivý, snižuje hladinu cukru v krvi, používá se při léčbě osteoartritidy, je výborným antioxidantem, zahřeje,…
Čaj ze zázvoru je výborný na nachlazení, a to i preventivně.

Ze sirupu je výborná i limonáda. Na jednu sklenici stačí 1 lžíce tohoto sirupu.
Přidejte odpověď