Aprílová svíčková na divoko

svíčková
svíčková

Svíčková s knedlíkem je taková staročeská klasika. Každý ji obvykle dělává trochu jinak. Já mám svíčkovou rád a nejradši s divočinou. Ještě když jsem byl dítě školou povinné, dělávala svíčkovou babička nebo maminka. Obvykle na podzim a se zajícem. Zajíci tehdy lovení v sobě měli broky a museli jste si dát pozor, abyste si o broky nevylámali zuby. Ale taková zadní noha ze zajíce je ve svíčkové výborná. Naši dělali svíčkovou hodně bílou, přidávali do ní mléko a omáčky bylo vždy několik litrů…

Já se dal do vaření svíčkové až na stará kolena a používám trošku jiný recept než naši. Osmažené maso vařím v papiňáku se zeleninou a kořením. Po uvaření maso vyjmu a vše včetně koření rozmixuju. Přidám smetanu, mléko už ne a omáčku zahustím. Podrobný postup a ingredience si můžete přečíst v receptu od Danči (svíčková na smetaně). Já obvykle dělám svíčkovou z divočiny, když není, tak z hovězího. No a následující video ukazuje postup kuchtění svíčkové právě z hovězího masa:

Na rozdíl od výše vedeného receptu jsem použil běžnou slaninu (uzená, ani mangalica zrovna nebyla) a zeleninu jsem koupil mraženou v sáčku (zelenina pod svíčkovou). Pro mnou vařený flák hovězího (masa bylo asi 1,1 kg) byl optimální čas setrvání masa v papiňáku přibližně jedna hodina. Čas vaření se odvíjí od množství masa a závisí na jeho kvalitě (tuhosti), lépe o něco déle, než mít maso tuhé.

Svíčková je trochu pracnější, ale když se povede, stojí to za to. Knedlíky si Danča většinou dělá vlastní, já kupuju hotové, abych si alespoň trochu to vaření usnadnil. Většinou vařím (dusím, smažím, peču) jen maso a přílohy používám co nejjednodušší. Buď hotové nebo rychlé na přípravu (rýže, těstoviny, brambory). Knedlíky ani kaši ode mne nečekejte.

Hotová svíčková s knedlíkem

No a ještě vysvětlení k názvu receptu:aprílová“ – protože jsem ji vařil prvního dubna, tedy na apríla, ale recept ani video aprílem nejsou. No a „na divoko“ – protože po uvaření zeleniny s kořením to koření nevyndám, ale rozmixuju v omáčce. Ta pak má hnědou barvu a díky rozmixovanému pepři je i trošku pikantní.

Ať se zadaří a dobrou chuť!

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*