
Daněk patří mezi jelenovité, má ale lopatovité parohy a skvnitou srst. Trochu se podobá jelenovi sika. Samci mají hmotnost mezi 40 až 95 kg, samice pak 25 až 50 kg. Pro svůj pěkný vzhled, nenáročnost a poměrně mírnou povahu jsou daňci s oblibou chováni v oborách a zámeckých parcích.

Na obrázku je daněk s prodlužovačkou, ten takhle pobíhal po hukvaldské oboře v roce 2021. Jak si na parohy namotal prodlužovačku není známo a zbavil se jí zřejmě až po shození parohů. No teď ale konečně na ten guláš.

Zakoupil jsem dvě balení nakrájeného daňčího masa na guláš, celkem jsem tak získal 0,7 kg masa na cca čtyři porce. Některé kousky jsem ponechal, ty větší ještě malinko pokrájel. Maso jsem mírně osolil a opepřil a opekl (osmažil) na lžíci domácího sádla, aby se maso zatáhlo. Pak jsem je vyndal z kastrolu včetně šťávy, kterou pustilo.
Na další lžíci sádla jsem osmažil dvě oloupané a na kostičky nakrájené středně velké cibule, přidal jsem k nim ještě pár kostiček uzené slaniny. Po osmažení jsem cibuli zasypal sladkou i pálivou paprikou, přidal maso včetně šťávy (viz předchozí odstavec), vše jsem ještě přikořenil. Můžete použít buď přímo koření na guláš nebo nějaké jiné, já našel orientální, dal jsem ho tam ale jen trošku. Přidal jsem ještě dvě pomleté sušené chilli papričky, trošku bílého vína a asi 0,75 litru horké vody plus jeden rozdrobený hovězí bujón, daňčí bujón jsem ještě neviděl 🙂 …
Vše jsem trochu zamíchal, přiklopil poklicí a papiňák zavřel. Rychle jsem jej zahřál, aby se natlakoval a potom mírně vařil asi 40 minut. Pak jsem ho nechal chvíli stát, aby uvnitř klesl tlak. Po sundání poklice došlo na poslední dokončovací práce. Přidal jsem dva prolisované stroužky česneku a po uvedení guláše do mírného varu a zahuštění tmavou jíškou jsem měl hotovo.

Jako přílohu jsem si dal chleba a guláš chutnal i Danče.

Gulášek, převážně z českých surovin (daněk prý byl z českých lesů), jsem pojídal ruskou lžíci, přikusoval jsem chleba a zapíjel belgickým pivem, vyrobeným v Maďarsku a distribuovaným českým pivovarem, nalitým do půllitru, zakoupeného ve švédském obchodním řetězci… Taková mezinárodní všehochuť.
Přidejte odpověď