Gulášek je jedno z mých oblíbených jídel a když je ze zvěřiny, tak ještě lépe. Guláš se dá vařit pokaždé jinak a může být z různých surovin. Asi nejčastěji se setkáte s gulášem hovězím, ale může být třeba vepřový a nebo z divočiny, tedy zvířete volně žijícího v přírodě. Už dříve jsem zde uvedl recept na telecí guláš, tentokrát došlo na guláš z jelena a přidal jsem trochu vína.
Jednoho krásného dne jsem zakoupil polotovar „jelení maso na guláš“, bylo ho 35 deka a já koupil dvě balení, abych měl dost masa na čtyři porce. Jeleny si nestřílím, používám připravené porcované.
Postup přípravy je podobný jako u dalších gulášů, já zvolil klasický, jen jsem přidal bílé víno, i když pod jelena by bylo možná lepší červené.
Začal jsem cibulí. Oloupal jsem a nakostičkoval tři velké cibule (čím větší, tím lépe). Cibuli jsem osmažil na rozpáleném oleji, až začala hnědnout, přidal jsem mletou papriku, sladkou i pálivou. Následovalo maso. To jsem osmažil, aby se zatáhlo, osolil a opepřil. Podlil vínem a vývarem (bujón z kostky, jiný nebyl po ruce).
Jelení maso je třeba vařit déle, dal jsem mu v papíňáku asi hodinku, pak jsem upustil páru a hrnec otevřel. Ještě jsem do guláše prolisoval tři stroužky česneku a rozemnul trochu majoránky. V případě potřeby je možno guláš ještě zahustit.
Danča uvařila svoje první špecle (těstoviny původem z Německa, já bych je koupil hotové) a tak jsme měli jelení guláš se špeclema. Ňam a dobrou chuť!
Přidejte odpověď