Špecle

Špecle
Špecle

Těstoviny moc ráda nekupuji. Snad jenom špagety, vrtule a kolínka. Nedávno jsem koupila flíčky a byla to tragédie. Doba vaření vůbec neodpovídala a o tom, že se lepily, ani nemluvím. Domácími nudlemi a fleky mě většinou zásobuje sestra. Když dojdou, musím si poradit sama.

Dneska jsem zkusila špecle. Dopadly dobře, nelepí se, jsou chutné, ale na tvaru budu muset ještě zapracovat.

Suroviny:

  1. 200 g hladké mouky
  2. Trocha soli
  3. 2 vejce
  4. 1/2 lžíce rozpuštěného másla
  5. 100 ml mléka

Všechny ingredience smícháme a utvoříme hladké těsto, které necháme asi tak 10 minut odležet. Mezi tím si můžeme dát vařit vodu. Je jí třeba více, jako když vaříme těstoviny. Když vodu uvedeme k varu, osolíme ji a můžeme do ní přes cedník s velkými dírami těsto prolisovat. Já jsem použila cedník na halušky.

Těsto připravené k prolisování
Vaření špeclí

Snažíme se těsto prolisovat co nejrychleji. Jakmile vařící vodu odkryjeme a protlačujeme těsto do vody, ochladí se a přestane se vařit. Uvedeme ji znovu k varu a asi tak po minutě až dvou scedíme.

Hotové špecle

Když doma nemáme kupované těstoviny jako jsou například kolínka nebo vrtule, můžeme je nahradit špeclemi. Dali jsme si k nim jelení guláš na víně.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*