Sépie s česnekem a citrónem

Sépie k obědu
Sépie k obědu

Sépie se řadí k hlavonožcům. Má osm krátkých ramen a dvě dlouhá lapací ramena, která jsou zatažitelná. Tělo je zploštělé a kolem dokola obroubené ploutvovým lemem. Zbarvení je velmi variabilní a sépie dokáže rychle změnit svoji barvu v závislosti na okolním prostředí. Barvu dokáže ale měnit i v závislosti na své náladě.

Barevná sépie – jakou má asi náladu?

Jednoho zimního podvečera jsem zavítal do mrazáku a objevil glazované sépie. Byly to sépie zlaté (sepia esculenta), žijící od ruských moří po Filipíny a po celé západní části Tichého oceánu, kde byly také odloveny. Nějakou dobu už v mrazáku odpočívaly a tak jsem rozhodl, že je připravím na víkendový oběd. Nechal jsem je rozmrazit a pak se řídil návodem na obalu.

Po rozmrazení se z nich řinulo velké množství vody, údajně 20 % hmotnosti balení tvořila tato tekutina. Návod říkal že se mají alespoň hodinu marinovat. Marináda měla obsahovat dva nadrcené stroužky česneku, hrst nasekané plocholisté petržele, olej, sůl a šťávu z citronu. Většinu surovin jsem doma objevil, Danča dokonce měla v mrazáku i tu petržel, chyběly jen citrony. Tak jsem pro ně vyrazil do nedalekého krámku a za chvíli už byly všechny suroviny pohromadě.

Suroviny na sépie, vlevo vpředu jsou sépie

Když už jsem měl všechny suroviny pohromadě, vyrobil jsem marinádu (viz předchozí odstavec). Česnek jsem nedrtil, ale prolisoval dírkovaným kovovým lisem na česnek a šťávu z citrónu vylisoval na plastovém lisu na citrusy. Přidal jsem petržel, olej a sůl a vložil sépie, promíchal a nechal marinovat.

Marinující se sépie

Nechal jsem je marinovat něco přes dvě hodiny a pak došlo na tepelnou úpravu. Podle návodu se měly grilovat, ale gril nebyl přítomen. Použil jsem místo něj rozpálenou grilovací pánev. Sépie ale pustily další vodu a tak byly kromě ugrilování také částečně udušené. Měly se grilovat po každé straně tři minuty.

Sépie na pánvi

Hotové sépie jsme měli k obědu s gratinovanými bramborami, které připravila Danča. Podle návodu jsem ještě ugriloval plátky ze dvou citrónů, jejichž šťávou se měly sépie zakápnout.

Glazované sépie s gratinovanými bramborami a oblohou

Jinou variantou může být dát si sépie k večeři. Pak je vhodné je podávat se salátem, přikusovat k nim pečivo a zapíjet bílým vínem. Mohly by pak vypadat nějak takto:

Sépie se salátem

Těch malých sépií bylo v balení deset, jejich čistá hmotnost byla údajně 400 gramů. Snědli jsme je k obědu a na večeři už nic nezbylo. Jestli si je také uděláte, přeju dobrou chuť.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*