Sépie se řadí k hlavonožcům. Má osm krátkých ramen a dvě dlouhá lapací ramena, která jsou zatažitelná. Tělo je zploštělé a kolem dokola obroubené ploutvovým lemem. Zbarvení je velmi variabilní a sépie dokáže rychle změnit svoji barvu v závislosti na okolním prostředí. Barvu dokáže ale měnit i v závislosti na své náladě.
Jednoho zimního podvečera jsem zavítal do mrazáku a objevil glazované sépie. Byly to sépie zlaté (sepia esculenta), žijící od ruských moří po Filipíny a po celé západní části Tichého oceánu, kde byly také odloveny. Nějakou dobu už v mrazáku odpočívaly a tak jsem rozhodl, že je připravím na víkendový oběd. Nechal jsem je rozmrazit a pak se řídil návodem na obalu.
Po rozmrazení se z nich řinulo velké množství vody, údajně 20 % hmotnosti balení tvořila tato tekutina. Návod říkal že se mají alespoň hodinu marinovat. Marináda měla obsahovat dva nadrcené stroužky česneku, hrst nasekané plocholisté petržele, olej, sůl a šťávu z citronu. Většinu surovin jsem doma objevil, Danča dokonce měla v mrazáku i tu petržel, chyběly jen citrony. Tak jsem pro ně vyrazil do nedalekého krámku a za chvíli už byly všechny suroviny pohromadě.
Když už jsem měl všechny suroviny pohromadě, vyrobil jsem marinádu (viz předchozí odstavec). Česnek jsem nedrtil, ale prolisoval dírkovaným kovovým lisem na česnek a šťávu z citrónu vylisoval na plastovém lisu na citrusy. Přidal jsem petržel, olej a sůl a vložil sépie, promíchal a nechal marinovat.
Nechal jsem je marinovat něco přes dvě hodiny a pak došlo na tepelnou úpravu. Podle návodu se měly grilovat, ale gril nebyl přítomen. Použil jsem místo něj rozpálenou grilovací pánev. Sépie ale pustily další vodu a tak byly kromě ugrilování také částečně udušené. Měly se grilovat po každé straně tři minuty.
Hotové sépie jsme měli k obědu s gratinovanými bramborami, které připravila Danča. Podle návodu jsem ještě ugriloval plátky ze dvou citrónů, jejichž šťávou se měly sépie zakápnout.
Jinou variantou může být dát si sépie k večeři. Pak je vhodné je podávat se salátem, přikusovat k nim pečivo a zapíjet bílým vínem. Mohly by pak vypadat nějak takto:
Těch malých sépií bylo v balení deset, jejich čistá hmotnost byla údajně 400 gramů. Snědli jsme je k obědu a na večeři už nic nezbylo. Jestli si je také uděláte, přeju dobrou chuť.
Přidejte odpověď