Gratinované brambory se smetanou

Gratinované brambory se zeleninou
Gratinované brambory se zeleninou

Naše babičky by asi řekly zapečené brambory se smetanou. Doba pokročila a my dneska honosně po  francouzsku gratinujeme. Musím být tedy také světová a pouštím se do gratinování.

Recept je velmi jednoduchý a výsledek velmi chutný. Není to tedy zrovna žádná dieta, protože je zapékám se smetanou nad 30 % tuku a sýrem, ale na druhou stranu jsou tak chutné, že se dají jíst i bez masa, jenom tak se zeleninou a nebo zeleninovým salátem.

Gratinované brambory s čerstvou zeleninou

Suroviny:

  • 1 kg brambor
  • 100 g smetany na šlehání (1/2 kelímku)
  • 50 g tvrdého sýra
  • provensálské koření/rozmarýn/tymián
  • sůl (já zvolila mořskou sůl s chilli a česnekem)
  • petrželka
  • pepř
Základní suroviny

Nejprve si oloupeme brambory a nakrájíme na tenké plátky.

Zapékací mísu ničím nevymazáváme. Omastek nahradí tučná smetana.

Do zapékací mísy naskládáme polovinu brambor, které osolíme, posypeme petrželkou a bylinkami. Já jsem tentokrát zvolila provensálské. Kdo má rád pikantní jídlo, může přidat chilli koření. Já jsem brambory posypala směsí mořské soli, chilli a česneku.

Brambory s petrželkou, solí a bylinkami

Na okořeněné brambory naskládáme zbylé brambory, které zalijeme smetanou. Potom je opět posypeme solí a bylinkami. Petrželku jsem již nedávala, ale tentokrát jsem navíc přidala nahrubo namletý pepř.

Brambory připravené k pečení

Brambory jsem pekla 20 minut v horkovzdušné troubě na 180 °C přikryté poklicí. Poté jsem poklici sundala a pekla bez ní dalších 30 minut. To už byly brambory pěkně opečené.

Brambory zasypané sýrem

Po 50 minutách jsem vyndala brambory z trouby, posypala nastrouhaným sýrem a vložila do trouby na dalších 10 minut. Poslední etapa gratinování záleží na druhu sýra. Musí se rozpustit.

Hotové gratinované brambory

Gratinované brambory se hodí jak k masu, tak jenom s čerstvou zeleninou a nebo zeleninovým salátkem.

Gratinované brambory s krůtími medailonky
Gratinované brambory se sépiemi

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*