Naše babičky by asi řekly zapečené brambory se smetanou. Doba pokročila a my dneska honosně po francouzsku gratinujeme. Musím být tedy také světová a pouštím se do gratinování.
Recept je velmi jednoduchý a výsledek velmi chutný. Není to tedy zrovna žádná dieta, protože je zapékám se smetanou nad 30 % tuku a sýrem, ale na druhou stranu jsou tak chutné, že se dají jíst i bez masa, jenom tak se zeleninou a nebo zeleninovým salátem.
Suroviny:
- 1 kg brambor
- 100 g smetany na šlehání (1/2 kelímku)
- 50 g tvrdého sýra
- provensálské koření/rozmarýn/tymián
- sůl (já zvolila mořskou sůl s chilli a česnekem)
- petrželka
- pepř
Nejprve si oloupeme brambory a nakrájíme na tenké plátky.
Zapékací mísu ničím nevymazáváme. Omastek nahradí tučná smetana.
Do zapékací mísy naskládáme polovinu brambor, které osolíme, posypeme petrželkou a bylinkami. Já jsem tentokrát zvolila provensálské. Kdo má rád pikantní jídlo, může přidat chilli koření. Já jsem brambory posypala směsí mořské soli, chilli a česneku.
Na okořeněné brambory naskládáme zbylé brambory, které zalijeme smetanou. Potom je opět posypeme solí a bylinkami. Petrželku jsem již nedávala, ale tentokrát jsem navíc přidala nahrubo namletý pepř.
Brambory jsem pekla 20 minut v horkovzdušné troubě na 180 °C přikryté poklicí. Poté jsem poklici sundala a pekla bez ní dalších 30 minut. To už byly brambory pěkně opečené.
Po 50 minutách jsem vyndala brambory z trouby, posypala nastrouhaným sýrem a vložila do trouby na dalších 10 minut. Poslední etapa gratinování záleží na druhu sýra. Musí se rozpustit.
Gratinované brambory se hodí jak k masu, tak jenom s čerstvou zeleninou a nebo zeleninovým salátkem.
Přidejte odpověď