Smaženici já mám už dlouhá léta rád, ostatně jako řadu dalších jiných houbových jídel. Dělávám ji občas ke snídaní a někdy také k večeři.
V nejmenovaném obchodě mívají v poslední době krémové žampióny a ty mě chutnají více, než ty obyčejné bílé. Jak jsem zjistil, žampióny s hnědým kloboučkem jsou historicky starší a nedávají takové výnosy jako vyšlechtěné, dnes rozšířenější bílé žampióny. Proto jsou také ty krémové dražší. Ať si ale říká kdo chce co chce, ty krémové mi chutnají více, prostě jsou chutnější.
A teď tedy konečně k té smaženici. Tu dělám stejným postupem jako už dříve popsanou Nejzdravější smaženici. Rozdíl je jen v tom, že tahle naní tak zdravá, ale chutná je přinejmenším stejně.
První krokem bylo nakrájet jednu střední cibuli, nejlépe červenou na malé kostičky. Poté jsem nechal cibulku na pánvi zesklovatět. Místo oleje nebo sádla jsem tentokrát zkusil přepuštěné máslo, které nám darovala Danči sestra.
Ve druhém kroku jsem nakrájel vaničku krémových žampiónů. Bylo jich čtvrt kila, na pánvi se pak ale hodně „zdrcnou“.
Žampióny jsem pak přesunul z prkénka na pánev na červenou cibulku a smažil a dusil a smažil a dusil a smažil a dusil…
Ve třetím kroku přidám vajíčka, obvykle jich dávám pět, ale je možno jich klidně dát šest. Po zamíchání vajíček, osolení a opepření smaženice ji mohu podávat.
Ke smaženici jsem si nakrájel dýňovou bulku, tu já také rád. Z uvedeného množství žampiónů dělám dvě bohaté porce, mohly by ale klidně být tři o něco méně vydatnější. Dobrou chuť!!!
Smaženice se dá ještě posypat třeba nakrájenou pažitkou nebo natí z jarních cibulek. Taková smaženice je na následujícím snímku (únor 2021). To jsem druhou polovinu žampionů použil k candátovi.
Přidejte odpověď