
Proč jsem tento guláš nazval tkalcovský a uspávací se dozvíte až na konci receptu. Jinak je to guláš ze zvěřiny na pivě.
Jednoho dne jsem byl vyslán zakoupit hovězí na guláš v akci. Hovězí nebylo a tak jsem zakoupil jelení kousky na guláš. To je moje oblíbené jídlo, které občas s různými obměnami ukuchtím. Z jelena jsem třeba vařil už jelení guláš na víně. Tentokrát jsem ho dělal na pivě a s uzenou paprikou.
Postup jsem zvolil téměř klasický gulášový. Vzal jsem jednu velikánskou normální (=žlutou) cibuli a jednu menší červenou. Obě jsem pokrájel na kostičky a osmažil na kostičkách mangalice s troškou oleje. Pak jsem cibuli zasypal sladkou i pálivou mletou paprikou a přidal ještě namletou uzenou papriku. Na tomto základu jsem osmažil osolené a opepřené jelení maso (to jsem předtím ještě odblanil a odflaxoval). Pak jsem maso podlil pivem (asi dvě deci dvanáctky) a horkou vodou tak, aby bylo potopené. Můžete přidat také bujón, pak ale nesmíte maso přesolit. Guláš jsem pak vařil asi 3/4 hodiny v papiňáku na vyšší tlak. Poté jsem vypustil páru, do omáčky přidal majoránku, prolisovaný česnek a zahustil jíškou.
Jako přílohu jsem zvolil těstoviny, konkrétně vřetena (já jim říkám vrtule). Ty jsem vařil asi deset minut a pak jsem všechno nandal na talíř, Danča si svůj talíř ještě pěkně naaranžovala (to zelené je pórek):


Oba jsme si moc pochutnali, pokud máte rádi guláš, vřele jej doporučuji a dobrou chuť!!!
No a zbývá mi ještě objasnit název. Tak protože byl s „vrtulema“, chtěl jsem jej původně nazvat „letecký guláš“. Ale oni těm těstovinám říkají „vřetena“ a vřetena používali tkalci, tudíž jsem guláš nazval tkalcovský. A druhý přívlastek uspávací jsem přidal, když se nám po guláši chtělo spát a na chvilku jsme si šli zdřímnout.
Přidejte odpověď