
Pokud někdo z vás netuší, co je mangalica, tak podám krátké vysvětlení. Jedná se o druh prasete, které svým vzhledem, konkrétně dlouhou vlnitou srstí, může připomínat ovci. Tato prasata vyšlechtili v první polovině devatenáctého století (kolem roku 1835) v Maďarsku. Mangalica patří mezi sádelná prasata, sádlo tvoří více než polovinu její tělesné hmotnosti. Sádlo z mangalice ale obsahuje více „dobrého“ cholesterolu než sádlo obyčejných prasat. Mangalice se chovají v různých barevných odstínech, od bílé přes plavou a zrzavou (červenou) po černou, často s bílým břichem. Takhle nějak to prasátko vypadá:


Jednou, když jsme byli v Praze na návštěvě, dostali jsme Uzený špek z mangalice. Danča kus spotřebovala na flíčky se zelím, zbytek jsem použil já jedno nedělní ráno na míchaná smažená vajíčka se špekem (viz následující recept) a v poledne do guláše.
Míchaná vajíčka se špekem z mangalice
Nejprve jsem nakrájel uzený špek z mangalice na malé kostičky. Také jsem oloupal dvě červené šalotky a ty také nakrájel na kostičky.

Špek jsem nasypal na pánev a postupně jej škvařil. Poté, co špek pustil šťávu, jsem na pánev přihodil šalotku a osmažil ji.

Nakonec jsem přidal čtyři vejce, osolil a opepřil a míchal, dokud míchaná vajíčka přiměřeně neztuhla.

Nakonec jsem přesunul obsah pánve na dva talíře, posypal čerstvě mletou domácí chilli papričkou, ozdobil cherry rajčátky a jako přílohu nakrájel bagetku s olivami, kterou upekla Danča před pár dny.

Servíroval jsem jako snídaní do postele a oba jsme si moc pochutnali. Takže pokud si vyrobíte pokrm podle tohoto receptu, přeju vám dobrou chuť!
Pepřem a chilli papričkou jste to celé zazdil a zprasil, bez těchto nesmyslnych ingrediencí by to byla fakt opravdová lahůdečka
Záleží na chuti, každý si může recept upravit podle své chuti. Já to radši „ostřejší“.
Naaah Pavle, nezprasil to, vubec to nejsou nesmyslny ingredience. Co bych mu na tom vytknul vzhledem k tomu ze mel rozbalenou Dancu v posteli: barvy! Mozna trosku petrzele na ozdobu, vymyslet nejakou pomazanku na tu bagetu, malinkou kyticku? Ja jsem chlap. Me tu chybi 3mm osolenyho sadla na tech bagetach, ajcata zbytecny, na vrchu vajec pul kila nastouhanyho Gruyere syra ozahlyho plynovym horakem Teplotechny z 80 let, talir na tacu obkrouzenej tema nadhernyma plechovkama a 4decka cernyho kafe… Tohle, ve Zdenkovo originalni verzi, bych si dal 199x radsi nez co ten slavnej Rordon Gamsey predvedl pred par lety na youtube: nez ta vejce potkala panev tak do nich pul hodiny rezal jak Kim do bezencu, za stalyho prilevani smetany. Kdyby prckove nad 3 mesice meli volbu jidelnicku, tak ho tou „detskou presnidavkou“ bud zadavi nebo umlati(myslim ze uz to ztahnul a ted vykrikuje ze se do vajec nema mlatit nez pristanou na panvi. Ne nehadam se, jen si myslim ze nemas pravdu. Pa bando