Moje dvorní kuchařka zalehla s bolavou nohou a tak jsem se zhostil kuchařského řemesla sám…
První fáze: zakoupil jsem flák hovězího masa, vypadalo dobře. Na obale to mělo napsáno „hovězí krk, podplečí bez kosti“ a bylo toho kilo a 33 deka (pro méně chápavé 1,33 kg). Z větší části jsem vyrobil svíčkovou a asi 30 deka jsem vyhradil na hovězí polévku. Zatímco maso na svíčkovou jsem prudce osmažil na sádle, to do polévky už ne. Obě masa jsem potom vařil v papiňáku na nejvyšší (=druhý) stupeň asi 3/4 hodiny, tedy 45 minut. Po „odsyčení“ jsem papiňák otevřel, maso na polévku vyjmul a nakrájel na kostičky.
Druhá fáze: vaření zeleniny. Na másle jsem zpěnil pár stroužků česneku, nakrájených na plátky (já jsem použil tři mrňavé). Pak jsem do hrnce přidal mraženou polévkovou zeleninu. Tu jsem našel v mrazáku a skládala se z mrkve a květáku, v menším množství pak obsahovala ještě kedlubnu, hrášek, brokolici, fazolové lusky a pórek. Aby byla polévka zajímavější, doplnil jsem ještě na plátky pokrájené krémové žampióny, která mi zbyly nepoužité po smaženici. Vše jsem zalil horkou vodou s bujónem, můžete použít také vývar z hovězího masa. Do hrnce se mi vešlo jeden a půl litru vody. Zeleninu s houbami jsem vařil asi 10 minut, to už se mi zdála zelenina dostatečně měkká. Přidal jsem tedy na kostičky nakrájené uvařené hovězí, aby se prohřálo.
Třetí fáze: produkce zavářky. Na tu jsem spotřeboval dvě vajíčka (stačilo by ale i jen jedno) a čtyři vrchovaté lžíce hladké mouky. Vajíčka jsem rozklepnul do hrnečku, osolil a rozmíchal. Postupně jsem do nich sypal hladkou mouku a míchal a míchal a míchal. Tuto činnost jsem vykonával už během druhé fáze, tedy fáze dvě a tři doporučuji provádět současně. Poté co se z vajíček a mouky stalo něco jako „těstíčko“ a zelenina už byla dost měkká, jsem vaření polévky zakončil postupným naléváním zavářky z hrnečku přes vidličku do zvolna se dovařující polévky. Poté, co jsem takto nalil všechnu zavářku, jsem ještě nechal chvilku polévku na varné desce bublat. Po vypnutí zdroje tepla byla připravena k servírování.
Přeju dobrou chuť, polévka je taková vydatná, svačinová.
Přidejte odpověď