Domnívám se, že toto jídlo pochází ze Slovenska. Dělávala ho moje tchýně. Nejdříve, když o něm mluvili, tak jsem si myslela, že se jedná o těstoviny s kyselým zelím. To mi připadalo, že by mi mohlo chutnat. Když jsem ale zjistila, že zelí je hlávkové, tak už mi to tak dobré nepřipadalo. Ale překvapivě, je to dobré.
Recept znala i moje maminka, ale nějak na něj pozapomněla a toto jídlo se u nás nevařilo. Tedy až do té doby, než jsem jí ho připomněla.
Suroviny:
- 600 g hlávkového zelí
- 150 g flíčků
- 100 g uzený špek
- 1 velká cibule
- Sůl, pepř
Nejdříve si připravíme jednotlivé ingredience. Nakrouháme zelí a nakrájíme cibuli. Pak pokrájíme slaninu na kostičky a dáme ji rozškvařit. Použila jsem uzený špek z mangalice z Lidlu. Měla jsem ho prvně a je skvělý. Je voňavý, na kamnech neprská a pěkně se rozpouští.
Mezitím dáme vařit flíčky. Dají se použít i jiné těstoviny. Já mívám domácí flíčky od mojí sestry. Tak ani nevím, kolik váží kupované. S poměrem těstovin a zelí se dá čarovat. Já mám raději víc zelí než fleků. Tak když se jich podaří uvařit více, tak si je někdo v rodině dá třeba s mákem. Já to tedy určitě nebudu. Já bych si je zapekla z uzeným masem.
Po rozškvaření přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět.
Pak přidáme zelí, osolíme a mícháme a mícháme, dokud zelí nezhnědne.
Opraženou směs opepříme, přidáme uvařené flíčky a pořádně promícháme.
Jídlo je rychlé a chutné.
Přidejte odpověď