Bažantí prsa s bramborovým knedlíkem a zelím

Bažantí prsa
Bažantí prsa

Bažanta jsem naposledy jedla snad před více než třiceti lety. Mám ho od té doby zafixovaného jako vysušenou pečínku. Přesto, že mám divočinu ráda, bažanta mě nikdy nenapadlo koupit. Nedávno jsem v obchodě objevila zmražená bažantí prsa. Čerstvá by byla sice lepší, ale za zkoušku to stojí. Chtěla jsem se přesvědčit, jestli je bažantí maso opravdu tak suché, jak si ho pamatuji.

Prsa jsem přes noc rozmrazila a ráno se pustila do díla. Podle etikety na balení mohou obsahovat broky. Tak to by bylo nadělení do nějakého kousnout. To by mohlo přijít pěkně draze. Dala jsem se do ohledávání masa. Díry po brocích nešlo přehlédnout. Broky jsem žádné nenašla, ale díry se musely vyčistit. Bylo v nich nastřelené peří, které tam nechali. A to asi nikdo v mase nechce.

Prsa jsem tedy očistila, omyla a osušila papírovými utěrkami. Maso bylo křehké, tak jsem rozhodla, že žádné pečení a vysušování nebude, že ho zkusím hodit na pánev.

Rozmražená bažantí prsa

Základní suroviny:

  • 800 g bažantích prsou
  • 70 g špeku
  • 1 cibule nejlépe šalotka
  • marináda
Základní suroviny k přípravě bažantích prsou

Vsadila jsem na bylinky a bažantí prsa jsem jimi namarinovala. Za dominantní bylinku jsem zvolila rozmarýn. Nic nezkazíte, když si marinádu uděláte den předem. Bylinky a česnek se v oleji pěkně rozleží.

Marináda:

  • 6 lžic oleje
  • hrst sušeného rozmarýnu
  • 6 kuliček jalovce
  • 1 lžička sušeného tymiánu
  • 1 lžička drceného kmínu
  • sůl
  • 2 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička

Bylinky jsem rozdrtila v hmoždíři. Česnek jsem do marinády prolisovala.

Bylinky rozdrcené v hmoždíři

Na odměření oleje jsem použila tuto hlubokou lžíci. Do oleje jsem nasypala všechny složky marinády a promíchala.

Hotová marináda

Pak přišlo na řadu marinování. Bažantí prsa jsem natřela z obou stran bylinkovou marinádou a nechala asi hodinu odležet. Maso už jsem nedávala do lednice, je dobré, aby na smažení mělo pokojovou teplotu.

Namarinovaná bažantí prsa s pokrájenou mangalicí

Špek nakrájíme na kostičky a cibuli na proužky.

Nejprve rozškvaříme kostičky špeku, na kterém pak budeme smažit namarinovaná prsa a opékat cibuli nebo šalotku. Super je opékat maso na vlnkaté grilovací pánvi.

Škvaření špeku z mangalice a opékání šalotky

Šalotku jsem dala na pánev dřív. Jakmile se špek pořádně rozškvařil, přidala jsem i bažantí prsa.

Smažení bažantích prsou po první straně

Opékání je fofr. Smažila jsem je 3-4 minuty po každé straně.

Opékání bažantích prsou po druhé straně

Opečenou cibuli a rozškvařený špek jsem z pánve odebrala a místo nich přidala další kusy masa.

Opečená bažantí prsa jsem před servírováním nechala chvíli odpočinout v termomíse. Pěkně dojdou a jenom se rozplývají na jazyku.

Opečená bažantí prsa v termomíse

Bažantí prsa mě mile překvapila. Stačila jim chvíle na pánvi a byla měkoučká a šťavnatá. Hned jsem začala uvažovat o jejich dalším nákupu do zásoby.

Kdybych si k nim nevymyslela bramborový knedlík a zelí, bylo by to velmi rychlé jídlo.

Bažantí prsa s bramborovým knedlíkem a červeným zelím.

Stejně tak se k nim hodí brambory a nebo bramborová kaše.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*