Bažanta jsem naposledy jedla snad před více než třiceti lety. Mám ho od té doby zafixovaného jako vysušenou pečínku. Přesto, že mám divočinu ráda, bažanta mě nikdy nenapadlo koupit. Nedávno jsem v obchodě objevila zmražená bažantí prsa. Čerstvá by byla sice lepší, ale za zkoušku to stojí. Chtěla jsem se přesvědčit, jestli je bažantí maso opravdu tak suché, jak si ho pamatuji.
Prsa jsem přes noc rozmrazila a ráno se pustila do díla. Podle etikety na balení mohou obsahovat broky. Tak to by bylo nadělení do nějakého kousnout. To by mohlo přijít pěkně draze. Dala jsem se do ohledávání masa. Díry po brocích nešlo přehlédnout. Broky jsem žádné nenašla, ale díry se musely vyčistit. Bylo v nich nastřelené peří, které tam nechali. A to asi nikdo v mase nechce.
Prsa jsem tedy očistila, omyla a osušila papírovými utěrkami. Maso bylo křehké, tak jsem rozhodla, že žádné pečení a vysušování nebude, že ho zkusím hodit na pánev.
Základní suroviny:
- 800 g bažantích prsou
- 70 g špeku
- 1 cibule nejlépe šalotka
- marináda
Vsadila jsem na bylinky a bažantí prsa jsem jimi namarinovala. Za dominantní bylinku jsem zvolila rozmarýn. Nic nezkazíte, když si marinádu uděláte den předem. Bylinky a česnek se v oleji pěkně rozleží.
Marináda:
- 6 lžic oleje
- hrst sušeného rozmarýnu
- 6 kuliček jalovce
- 1 lžička sušeného tymiánu
- 1 lžička drceného kmínu
- sůl
- 2 stroužky česneku
- 1 chilli paprička
Bylinky jsem rozdrtila v hmoždíři. Česnek jsem do marinády prolisovala.
Na odměření oleje jsem použila tuto hlubokou lžíci. Do oleje jsem nasypala všechny složky marinády a promíchala.
Pak přišlo na řadu marinování. Bažantí prsa jsem natřela z obou stran bylinkovou marinádou a nechala asi hodinu odležet. Maso už jsem nedávala do lednice, je dobré, aby na smažení mělo pokojovou teplotu.
Špek nakrájíme na kostičky a cibuli na proužky.
Nejprve rozškvaříme kostičky špeku, na kterém pak budeme smažit namarinovaná prsa a opékat cibuli nebo šalotku. Super je opékat maso na vlnkaté grilovací pánvi.
Šalotku jsem dala na pánev dřív. Jakmile se špek pořádně rozškvařil, přidala jsem i bažantí prsa.
Opékání je fofr. Smažila jsem je 3-4 minuty po každé straně.
Opečenou cibuli a rozškvařený špek jsem z pánve odebrala a místo nich přidala další kusy masa.
Opečená bažantí prsa jsem před servírováním nechala chvíli odpočinout v termomíse. Pěkně dojdou a jenom se rozplývají na jazyku.
Bažantí prsa mě mile překvapila. Stačila jim chvíle na pánvi a byla měkoučká a šťavnatá. Hned jsem začala uvažovat o jejich dalším nákupu do zásoby.
Kdybych si k nim nevymyslela bramborový knedlík a zelí, bylo by to velmi rychlé jídlo.
Stejně tak se k nim hodí brambory a nebo bramborová kaše.
Přidejte odpověď