Většinou, když si koupím celer, nespotřebuji ho celý. Tak tomu bylo i nyní. V lednici sice vydrží dost dlouho, ale ne věčně. Můžeme z něj udělat třeba celerový salát, celerové pyré a nebo ho jenom přidat do bramborové kaše. Milovníci celeru budou překvapeni, jak ji příjemně navoní. No a ti, kteří celer nemají rádi, zůstanou u klasické bramborové kaše
Suroviny:
- 600 g brambor
- 300 g celeru
- 45 g špeku
- 1 cibule
- 100 ml smetany 33 %
- trocha mléka
- sůl
Celer i brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Brambory na větší, jsou dříve měkké. Obě suroviny vložíme do hrnce, zalijeme vařící vodou, osolíme a necháme vařit do měkka.
Mezitím si nakrájíme na malé kostičky slaninu, rozpustíme ji na plotně a na vyškvařeném omastku osmažíme najemno nakrájenou cibuli.
Po uvaření slijeme vodu a obě suroviny rozmělníme šťouchadlem na bramborovou kaši.
Brambory se krásně rozmělnily, s celerem to bylo horší. V kaši byly stále hrudky. Projela jsem ji ponorným mixérem a vznikla homogenní hmota, žádné hrudky.
Pak jsem přidala smetanu a ručním šlehačem vyšlehala hedvábnou kaši. Kdyby byla příliš tuhá, přidejte trochu mléka. Záleží na druhu brambor.
Kaši poléváme cibulkou osmaženou na rozškvařené slanině. Podáváme ji například s pečeným nebo grilovaným masem, s karbanátky a nebo se sekanou.
Přidejte odpověď