Po delší době jsem byla v obchodě a žasla jsem, kolik stojí pečivo. Jeho ceny vyrostly skokem. Když stály naše oblíbené dýňové houstičky kolem pěti korun, říkala jsem si, jak jsou drahé. Postupem času vyšplhaly na jedenáct korun a teď na nehorázných patnáct. Tak jsem si řekla, že bych mohla zkusit upéct zase něco svého.
Housky už jsem pekla, tak jsem si tentokrát vybrala rohlíky. Myslím, že z těsta na housky by se daly docela dobře udělat i rohlíky, ale chtěla jsem vyzkoušet něco nového. Zaujalo mě pivní těsto. Pivní rohlíky znám z obchodu, ale nikdy jsem je nedělala. V obchodě je mají světlé, já jsem zvolila zdravější variantu a upekla je z celozrnné mouky, která je tmavší.
Říkala jsem si, že jsem dobrodruh. Ani nevím, jakou konzistenci má mít těsto a jdu ho dělat hned napoprvé v termomixu, se kterým nemám zkušenosti. Ani mě už se tato technologie nevyhnula. Termomix jsem dostala k narozeninám. Prý musím jít s dobou.
Zatím jsem v něm zkusila podle přednastaveného receptu banánový chlebíček, který se nepovedl. Receptura se mi moc od začátku nezdála a asi oprávněně. Obdobně hrozný kousek jsem snad naposledy vytahovala z trouby, když jsem s pečením začínala. Na termomix jsem na čas zanevřela. Pak jsem zkusila nějaké sekání zeleniny a dneska kynuté těsto. To už se naštěstí povedlo.
Zatím neházím flintu do žita a termomixu dávám ještě šanci. To ale neznamená, že jsem se zbavila robota. Zatím oba stojí důstojně vedle sebe na lince a uvidíme, kdo zvítězí a kdo pofrčí z mé kuchyně. Pro dva na lince není místo. Jen pro toho lepšího.
Základní suroviny:
- 400 g hladké celozrnné mouky
- 200 g polohrubé mouky
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky cukru
- 350 ml piva
- 40 g sádla/ztuženého tuku
- přes polovinu kostky droždí/1 balíček sušeného
- 1 vejce na potření
- hrubozrnná sůl, kmín na posypání
Nejprve si uděláme kvásek. Do hrníčku nalijeme trochu teplého piva (ne vařicího, kvasnice by se spařily), přidáme 1 lžičku cukru, rozdrobené droždí a přikryjeme fólií. Hrneček dáme na teplé místo, aby kvasnice vzešly. Kdo má sušené droždí, tak tento krok přeskočí a droždí přidá do mouky spolu s ostatními sypkými surovinami.
Zahřejeme trochu piva a rozpustíme v něm omastek. Potom ho vrátíme zpátky ke zbylému pivu. Pivo musí být vlažné, ne moc teplé ani studené.
Do mísy nasypeme mouky, sůl, zbytek cukru, případně sušené droždí a vše dobře promícháme. Kdo si udělal kvásek, přidá přidá ho, pak pivo s omastkem a vypracuje těsto.
Kdo má robota, vypracuje ho hákem. Kdo nemá, tak ručně. Já ho dělala v termomixu. Tam jsem si odvážila mouky, přidala zbylé suroviny a zapnula automatické hnětení. Za 3 minuty na 2. stupeň bylo těsto hotovo.
Těsto jsem přemístila na vál, udělala jsem z něj kouli, kterou jsem rukama rozválela do tvaru šišky.
Šišku jsem rozdělila na dvanáct dílů a z každého udělala bochánek.
Bochánky jsem nechala asi 10 minut odležet a pak jsem z nich vyválela zakulacené trojúhelníky.
Ty jsem pak od spodu pevně rolovala, aby nebyly v rohlících díry. Srolovaný rohlík jsem na koncích začistila, trochu ohnula a nechala ještě asi tři čtvrtě hodiny kynout pod utěrkou.
Pak jsem je potřela rozkvedlaným vejcem a přenesla na plech vyložený pečícím papírem. Posypala hrubozrnnou solí a kmínem a vložila do horkovzdušné trouby rozehřáté na 200 °C.
Pekla jsem je 10 minut na 200 °C, pak jsem troubu na dalších 6 – 7 minut ztlumila na 180 °C.
Hotové rohlíky jsem nechala na plechu vychladnout.
No a pak už se můžeme pustit do konzumace. Jsou výborné, voňavé a křupavé.
Přidejte odpověď