Mražené hranolky si člověk může jednoduše koupit v jakémkoliv obchodě s potravinami. Dělají se už i hranolky, které se pečou v troubě. Nejsou tedy tak nasáklé olejem jako hranolky smažené na pánvi či ve fritovacím hrnci.
Tak proč se tedy s domácími hranolky dělat? Já je nedělám často, tak je běžně v mrazáku nemívám. No a když mě napadne je udělat a nechce se mi kvůli nim vyrážet na nákup, udělám domácí.
Někdy nakoupím hodně brambor a co s nimi? Doma dlouho nevydrží. Jednou je udělám vařené, pak třeba bramborák nebo bramborové knedlíky, ale další variantou můžou být hranolky.
Je pravda, že když je dělám, si občas vzpomenu na Pohlreicha, který v pořadu „Ano šéfe“ řekl: „Proboha, proč si děláte domácí hranolky, když ty kupované jsou lepší?“
Tak doufám, že kdyby ochutnal ty moje, že bych nedopadla stejně.
Na hranolky je dobré mít lojové brambory, tedy varný typ A, popřípadě B. Na 4 porce jsem použila:
- 750 g brambor
- 5 lžic oleje
- sůl
- 2 lžičky drceného rozmarýnu
Je dobré si na hranolky vybrat přibližně stejně velké brambory. Tím zajistíme, že budou všechny stejně ovařené. Dobře je omyjeme a vaříme ve slupce 10 minut. Pak je prudce zchladíme studenou vodou a oloupeme.
Brambory nakrájíme na hranolky.
Do mísy nalijeme 5 lžic oleje, osolíme a přidáme rozdrcený rozmarýn. Místo rozmarýnu můžeme dát i jiné koření, například tymián.
Hranolky vidličkou dobře promícháme v oleji s rozmarýnem, aby se olej i koření nabalily na hranolky.
Vyložíme plech pečícím papírem a hranolky na něj přeneseme.
Troubu rozpálíme na 180 °C a pečeme přibližně 30 minut.
Přidejte odpověď