Bramboráky dělávala moje maminka jako hlavní jídlo. K tomu udělala domácí gulášovou polévku a byl oběd.
Já je většinou dělám jako přílohu k nějakému masu a nebo jen tak k večeři.
Krušnohorec nepovažuje samotný bramborák za jídlo. Buď musí být jídlo sladké a nebo s masem. Já bramboráky miluju a klidně si je dám jenom tak.
Na přípravu šesti kusů bramboráků (průměr pánve 20 cm) jsem spotřebovala:
- 1200 g brambor
- 1 vejce
- 3 vrchovaté lžíce hladké mouky
- 50 ml mléka
- Sůl, pepř
- Majoránku
- 3-4 stroužky česneku
- 1 lžičku prášku do pečiva
- Olej na smažení
Nejprve oloupeme a nastrouháme brambory. Moje mamka je strouhala na kaši, já je strouhám víc nahrubo. Pokud tedy nepoužiji robot Bosch. Ten jsem dostala předloni k Vánocům. Měla jsem z něj ohromnou radost, než jsem zkusila struhadla. Nic nenastrouhám, jak bych potřebovala nebo si představovala. Tvary jako na klasickém struhadle jsem tam neobjevila. Myslím, že vývojáři ve firmě Bosch by se měli držet nářadí.
Do nastrouhaných brambor přidáme mléko, mouku, vejce, prolisovaný česnek, prášek do pečiva, sůl, pepř a vše důkladně promícháme.
Na pánvi rozehřejeme olej a naběračkou na něj naneseme těsto. Vidličkou ho pěkně rozetřeme, aby placka byla rovnoměrně vysoká. Těsto neroztírejte až do okrajů pánve, aby se bramborák snadno obracel. S olejem nešetřete. Smažíme zvolna, aby se bramborák propekl. Když je placka osmažená dozlatova, obrátíme ji a smažíme po druhé straně.
Hotový bramborák pak odložíme na ubrousek nebo kuchyňskou papírovou utěrku, aby se bramborák zbavil přebytečného oleje.
Základní těsto lze vylepšit o uzené maso nebo uzeninu, které do těsta můžeme pokrájet. Občas do těsta přidám trochu kysaného zelí a také to není vůbec špatné. Bramborák je pikantnější.
Bramborák se může jíst samotný a nebo jako příloha třeba k uzenému masu se zelím a nebo nějaké masové směsi. Teplý bramborák lze také posypat parmezánem. Sýr je slaný, tak na to myslete při solení těsta.
Přidejte odpověď