Letos se mi dýně opravdu neurodily. Jakmile jsem přijela na chatu, první cesta vedla k dýním. Kdo dýně pěstuje, ví, že rostlina má samčí a samičí květy. Ze samičích po opylování vyrostou dýně. A mně kvetly samé samčí. Už mi s dýněmi docházela trpělivost. Plazily se po zahradě a žádná úroda. Pak mě jeden marnej šlahoun napadlo zkrátit. A ejhle. Nevšimla jsem si, že na něm byla první maličká dýně. To jsem tomu tedy dala. Do konce sezony jsem se dočkala pěti miniaturních dýní. Ani jsem nevěděla, jestli jsou použitelné. Nakonec jsem byla mile překvapená. Dýně neměly žádná semínka, tak jsem byla bez práce. Žádné zbavování semen, dýně se dají použít celé. A z mojí celoroční úrody udělám dva dýňové chleby. Nevzdávám se, příští rok to zkusím znovu. A teď jdeme na pečení.
Suroviny:
- 500 g muškátové nebo máslové dýně
- 1 vejce na potření chleba
- 300 g hladké mouky
- 200 g špaldové mouky
- 1 sušené droždí nebo ½ kostky droždí
- Sůl
- 1 lžíce cukru
- Slunečnicová semínka
- Ztužený tuk na vymazání formy
Dýni oloupeme, odstraníme semena a nakrájíme na kostky. Kostky zalijeme vařící vodou a vaříme do změknutí. Trvá to asi 15 minut. Uvařenou dýni vyndáme z vody a necháme vychladnout.
Mezi tím odvážíme obě mouky, přidáme cukr, sůl, sušené droždí, semínka a vše promícháme. Já raději než čerstvé droždí používám sušené. Moji mamku na ně přivedla v jedné vesnici v konzumu prodavačka, která nevedla čerstvé droždí. Čerstvé se jí kazilo, tak naučila hospodyně z celé vesnice na sušené. A měla pravdu. Žádné zdržování s kváskem, který taky někdy nemusí vzejít. Sušené droždí je jistota. Ještě se mi nikdy nestalo, že by selhalo.
Po vychladnutí uvařenou dýni rozmixujeme a přidáme do připravené směsi. V míse spojíme všechny ingredience, vyklopíme na pomoučený vál a rukama vypracujeme hladké těsto. Když je tuhé, přidáme trochu vody. Kaše z dýně je řídká a těsto většinou dostatečně naředí. Když se těsto při vypracování lepí na vál, podsypeme těsto opět moukou. Vypracované těsto posypeme trochou hladké mouky, přikryjeme utěrkou a necháme asi 1 hodinu kynout.
Z vykynutého těsta můžeme uválet buď kulatý nebo oválný bochník, který necháme asi půl hodiny ještě kynout na plechu vyloženém pečícím papírem. Já z těsta vypracuju tvar podobný kynutému knedlíku a vkládám ho do vymazané, hrubou moukou vysypané formy na biskupský chlebíček. Formu mám asi o velikosti 300 x 120 x 80 mm. Forma je pro toto množství těsta jako dělaná.
Takto připravené těsto necháváme znovu asi půl hodiny kynout.
Těsně před vložení do trouby ho potíráme rozšlehaným vajíčkem. Vkládáme ho do trouby rozpálené na 180°C. Pečeme asi 35-40 minut. Špejlí testujeme, jestli je chleba hotový. Těsto se nesmí lepit na špejli.
Upečený chleba necháme trochu prochladnout. Pak vyklopíme z formy a krájíme teprve úplně vychladlý.
Tento chleba je úplně jiný než kváskový. Konzistencí je trochu jako toustový, ale chutná lépe. Výhodou je, že je rychleji hotový. Zkuste oba a porovnejte sami.
Přidejte odpověď