Ne vždycky je čas na dlouhé vyvařování. Křepelčí prsíčka jsou příkladem rychlého a chutného oběda. Jsou malá a osmažit je po obou stranách trvá asi 8-10 minut. Je dobré je mít předem namarinovaná. Dávám přednost domácí marinádě, ale bohužel jsem v obchodě narazila pouze na již marinovaná. Kdyby tomu tak nebylo, marinádu bych vyrobila z řepkového oleje, soli a bylinek. Určitě bych na ní použila mnou oblíbený tymián a drcený rozmarýn, případně prolisovaný česnek.
Přípravu oběda trochu prodlužuje dýňová příloha. Dýně se musí vydlabat, oloupat a nastrouhat.
Na 2 porce jsem použila:
- 200 g marinovaných křepelčích prsíček
- olej na osmažení
- 400 g nastrouhané dýně
- 80 g másla
- sůl
- pepř
- mletý kmín
Nejdříve jsem se pustila do zpracování dýně. Moje dýně vážila něco kolem 2 kg. Použila jsem jednu čtvrtinu. Vydlabala jsem ji, oloupala a na robotu nahrubo nastrouhala.
Nejenže zpracování dýně vaření prodlužuje, ale zároveň je z ní také trochu nepořádek v kuchyni. Nastrouhala jsem ji proto celou a nasáčkovala do mrazáku. Dělávám z ní výborné dýňové lívanečky a bábovku. Zamražená dýně pak zrychlí přípravu dobrot.
Na pánvi rozpustíme máslo a nasypeme na něj nakrouhanou dýni. Osolíme, přidáme mletý kmín, promícháme a přikryjeme asi na 7 minut poklicí. Dýně pustí šťávu. Pak poklici odstraníme a za občasného míchání šťávu vydusíme. Celý proces trvá asi 15-20 minut, dokud dýně není měkká.
Zatímco se nám restuje dýně, můžeme současně opékat křepelčí prsíčka. Asi 4 minuty po každé straně.
Zkoušela jsem polovinu dýně ochutit šafránem a druhou polovinu kurkumou. Obě koření výrazná chuť dýně přebila. Příště zkusím přidat nastrouhaný zázvor.
Hotovou přílohu můžeme dochutit pepřem, případně pomletou chilli papričkou.
Ňam ze Švýcarska