Jelikož pocházím z Podkrušnohoří, tak by se asi hodilo uvařit tradiční jídlo z Krušných hor. Jenže jak tak pořád krmím kvásek na pečení domácího kváskového chleba, tak se i stalo, že jsem měla v lednici kvásku nazbyt. Bylo mi líto ho vyhodit. Vzpomněla jsem si na to, že jsem kdysi jedla právě z kvásku v Podkrkonoší polévku zvanou Krkonošské kyselo. Matně jsem si i vybavovala její navinulou chuť a myslím, že mi chutnala.
No, co můžu ztratit? Nemůže být tak drahá. Bylo to kdysi jídlo chudých. I když na druhou stranu, co bylo kdysi jídlo chudých, nemusí být už dnes pravda. Posuďte sami.
Základní suroviny:
- 250 g kvásku
- 500 g brambor
- 60 g másla
- 4 vejce
- 1 cibule
- sůl, pepř
- 1-2 lžičky kmínu
- vrchovatá hrst sušených hub
- 100 ml mléka
Kvásek jsem odvážila, dala do hrnce, zalila jedním litrem studené vody, přidala kmín a zamíchala. Houby jsem zalila 1/2 litrem vařící vody. Obojí jsem nechala asi jednu hodinu odstát. Když to necháte déle, nic se neděje. Houby pěkně vsáknou vodu a jsou dříve uvařené.
Mezi tím jsem si uvařila brambory ve slupce. Ještě teplé jsem je oloupala, protože to jde lépe, než když brambory úplně vystydnou. Slupka se přilepí k bramboře a při loupání jde se slupkou pryč i brambora. Oloupané brambory nakrájíme na menší kostičky.
Asi po hodině nalijeme houby i s vodou ke kvásku a začneme vařit.
Kvásek jsem přivedla k varu a vařila asi tak 1/4 hodiny bez poklice, aby unikla ostrá chuť kvásku. Můžeme přidat na zjemnění mléko. Mezi tím jsem si nakrájela cibuli na malé kostičky a osmažila ji na polovině másla.
Cibulku přidáme do vaříce se polévky a pustíme se do smažení vajec. Na stejnou pánev dáme rozpustit druhou polovinu másla a nalijeme rozkvedlaná vejce. Uděláme z nich řídkou smaženici. Vejce by neměla být úplně usmažená. Přidáme je do polévky.
Když nejsou vejce úplně usmažená, docílíme toho, že neusmažená vejce se v polévce srazí a usmažená část tam bude plavat.
Polévku ještě chvíli vaříme, aby se vejce srazila, dochutíme solí a můžeme servírovat.
Brambory můžeme servírovat zvlášť, aby si každý přidal, kolik uzná za vhodné a nebo je přidáme do hrnce s kyselem a servírujeme dohromady.
Polévka má příjemně navinulou chuť po kvásku a zasytí.
Přidejte odpověď