V supermarketu jsem zakoupila kuřecí polévkové díly. Zaujalo mě na nich, že jsou od regionálního chovatele. Vzpomněla jsem si, že do této nedaleké drůbežárny jezdí moje kolegyně pro kuřecí maso. Asi to budu muset také někdy zkusit. Místní výrobci se musí podporovat. Obdobné polévkové díly jsem již v minulosti zakoupila od jiného výrobce pod názvem kuřecí skelety. Polévka je z nich vynikající.
Kuřecí polévka se dá vařit z jakékoliv části kuřete. Ráda ji vařím i z pečeného kuřecího skeletu. Maso z pečeného kuřete sníme a ještě vyvařím kosti na polévku. Zužitkuje se tedy úplně všechno a to je super.
Polévkových dílů bylo 1,2 kg za cenu 57,7 Kč/kg. Asi to zrovna nejlevnější není, ale udělala jsem z nich 3 l poctivé kuřecí polévky.
Na skeletech bylo docela dost masa, ani jsem ho všechno nepoužila do polévky. Část jsem přidala do těstovinového salátu.
Základní suroviny:
- kuřecí polévkové díly
- 150 g mrkve
- 150 g potržele
- 100 g celeru
- hrst mraženého hrášku
- 1 cibule
- růžičky a košťály brokolice/květák
- pár kuliček nového koření
- 3 bobkové listy
- 1 lžička kmínu
- sůl, pepř
Nejprve se pustíme do vývaru. Kuřecí díly vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou, přidáme koření a přivedeme k varu. Vaříme velmi pomalu, aby se nám vývar nezakalil, případně sbíráme sražené bílkoviny z okraje hrnce.
Zatímco se nám vaří maso, očistíme si zeleninu. Cibuli jsem omyla a dala do vývaru neoloupanou. Slupka cibule by měla čistit vývar. Skelet jsem vařila asi hodinu, aby byl vývar hutný. Pak jsem přidala zeleninu a vařila dál, dokud nebyla měkká.
Brokolicový košťál mi zbyl z brokolicové pomazánky. Do pomazánky se nehodí, ale do polévky se dá využít.
Než se uvaří zelenina, uvaříme si nudle do polévky. Kupované podle návodu, já mám domácí od sestry, takže dokud nejsou měkké. Přidávám je do polévky jedině v případě, že se polévka sní hned. Jakmile zbytek uchovávám, nedávám je tam, protože do druhého dne vysají vývar a z polévky vznikne nudlová kaše. Nudle si nechám zvlášť v kastrůlku a servíruji je až na talíř s polévkou.
Po uvaření zeleniny vše vyndáme z vývaru. Maso obereme od kosti, zeleninu nakrájíme na kostičky anebo ji necháme celou. Lžící se docela dobře ukrajuje na talíři. Maso můžeme dát do polévky a nebo zvlášť do misky, aby si každý nabral, kolik chce. Ze skeletů je ho dost. Pokud se nechystáte s ním naložit jinak, tak se z takovéto polévky plné masa docela dobře najíte a druhý chod můžete odložit na později. Vařenou cibuli někdo vyhazuje, my ji máme rádi, proto ji oloupu a nakrájím na menší kousky.
Na obrázku je polévka zatím bez kuřecího masa. Až si ho tam Krušnohorec nasype, neuvidíte nic jiného, než kousky kuřecího masa.
Přidejte odpověď