Kváskový chléb ze sušeného kvásku

Kváskový chléb
Kváskový chléb

Napadlo mě, že už jsem dlouho nepekla kváskový chleba. No jo, ale kde vzít kvásek? Ten poslední jsem přestala udržovat a zkazil se mi. Výroba kvásku trvá 5 dní. Vzpomněla jsem si, že jsem v obchodě viděla sušený. Vydala jsem se pro něj.

Jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistila, že těsto ze sušeného kvásku kyne jenom 2 hodiny. To z domácího kvásku rozkvas kyne 12 hodin a těsto v ošatce další 2 hodiny. Tak toto bude chleba fofrník.

Základní suroviny:

  • 150 g žitné chlebové mouky
  • 350 g pšeničné hladké chlebové mouky
  • 1 pytlíček sušeného žitného kvásku
  • 1 pytlíček sušeného droždí
  • 400 ml vlažné vody
  • 1,5 lžičky soli
  • 2 lžíce slunečnicových semen do těsta + na posypání
  • 2 lžičky drceného kmínu
  • celý kmín na posypání
  • hladká mouka na posypání válu
  • ztužený tuk na vymazání formy
Základní suroviny

Pro spojení surovin jsem zvolila robot. Do mísy jsem nasypala 150 g žitné mouky, 350 g pšeničné hladké mouky, sušený kvásek, sušené droždí, semínka, drcený kmín, sůl a vše důkladně promíchala. Pak jsem postupně přilévala vlažnou vodu. Takto jsem těsto v robotu zpracovávala střídavě na stupeň 3 a 4 patnáct minut.

Těsto po 15 minutách zpracovávané v robotu

Pak přišlo na řadu ruční zpracování. Těsto jsem vyklopila na pomoučněný vál a hnětla a hnětla. Těsto je zprvu lepivé, ale podsypáváním moukou se vše spraví. Těsto je pak vláčné a dobře se s ním pracuje. Nicméně je dobré ho nejméně 10 – 15 minut urputně propracovávat.

Vypracované těsto

Vypracované těsto posypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout. Já ho dala na židli k topení.

Zatímco těsto kyne, vymažeme si formu ztuženým tukem. Rozpustíme ho, formu vymažeme a pak tuk ve formě necháme zase ztuhnout.

Forma na chleba o délce 300 mm a šířce 100 mm
Vykynuté těsto

Vykynuté těsto vyklopíme na vál a znovu propracujeme. Pak z něj uděláme válec, který přemístíme do formy a prsty vmáčkneme těsto i do krajů formy.

Těsto ve formě připravené ke kynutí

Těsto ve formě necháme další hodinu pod utěrkou na teplém místě vykynout.

Vykynuté těsto před pečením

Těsto po hodině podélně nakrojíme, potřeme vlažnou vodou a posypeme semínky a kmínem.

Pečeme na program horní a dolní ohřev prvních 15 minut na 220 °C, pak snížíme teplotu na 190 °C a pečeme ještě 30 minut.

Upečený chleba ve formě

Chleba necháme ve formě vystydnout, pak ho vyklopíme. Šlo to hladce.

Chleba vyklopený z formy
Hotový kváskový chleba v řezu

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*