Napadlo mě, že už jsem dlouho nepekla kváskový chleba. No jo, ale kde vzít kvásek? Ten poslední jsem přestala udržovat a zkazil se mi. Výroba kvásku trvá 5 dní. Vzpomněla jsem si, že jsem v obchodě viděla sušený. Vydala jsem se pro něj.
Jaké bylo moje překvapení, když jsem zjistila, že těsto ze sušeného kvásku kyne jenom 2 hodiny. To z domácího kvásku rozkvas kyne 12 hodin a těsto v ošatce další 2 hodiny. Tak toto bude chleba fofrník.
Základní suroviny:
- 150 g žitné chlebové mouky
- 350 g pšeničné hladké chlebové mouky
- 1 pytlíček sušeného žitného kvásku
- 1 pytlíček sušeného droždí
- 400 ml vlažné vody
- 1,5 lžičky soli
- 2 lžíce slunečnicových semen do těsta + na posypání
- 2 lžičky drceného kmínu
- celý kmín na posypání
- hladká mouka na posypání válu
- ztužený tuk na vymazání formy
Pro spojení surovin jsem zvolila robot. Do mísy jsem nasypala 150 g žitné mouky, 350 g pšeničné hladké mouky, sušený kvásek, sušené droždí, semínka, drcený kmín, sůl a vše důkladně promíchala. Pak jsem postupně přilévala vlažnou vodu. Takto jsem těsto v robotu zpracovávala střídavě na stupeň 3 a 4 patnáct minut.
Pak přišlo na řadu ruční zpracování. Těsto jsem vyklopila na pomoučněný vál a hnětla a hnětla. Těsto je zprvu lepivé, ale podsypáváním moukou se vše spraví. Těsto je pak vláčné a dobře se s ním pracuje. Nicméně je dobré ho nejméně 10 – 15 minut urputně propracovávat.
Vypracované těsto posypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu kynout. Já ho dala na židli k topení.
Zatímco těsto kyne, vymažeme si formu ztuženým tukem. Rozpustíme ho, formu vymažeme a pak tuk ve formě necháme zase ztuhnout.
Vykynuté těsto vyklopíme na vál a znovu propracujeme. Pak z něj uděláme válec, který přemístíme do formy a prsty vmáčkneme těsto i do krajů formy.
Těsto ve formě necháme další hodinu pod utěrkou na teplém místě vykynout.
Těsto po hodině podélně nakrojíme, potřeme vlažnou vodou a posypeme semínky a kmínem.
Pečeme na program horní a dolní ohřev prvních 15 minut na 220 °C, pak snížíme teplotu na 190 °C a pečeme ještě 30 minut.
Chleba necháme ve formě vystydnout, pak ho vyklopíme. Šlo to hladce.
Přidejte odpověď