Litý mřížkový koláč

Mřížkový koláč
Mřížkový koláč

Když se řekne mřížkový koláč, tak si většina z nás představí koláč s mřížkou vykrájenou z těsta, pod kterou je skryta nejrůznější náplň. Já takhle dělám koláč z lineckého těsta.

Tak tento koláč je jiný. Mřížka je z pudingového krému a neschovává žádnou náplň.

Litý mřížkový koláč

Když jsem ho pekla a dělala krém, tak jsem si říkala, že jsem si mohla zjednodušit život a mřížku vynechat. Pak by to sice nebyl mřížkový koláč, ale zase by byla příprava rychlejší. Nakonec jsem byla ráda, že jsem mřížku udělala, protože Krušnohorec pravil, že mřížka je na něm nejlepší. Tak jsem si jí kousek ukrojila a měl pravdu. Díky citrónu a citrónové kůře má výraznější chuť než samotné těsto a dělá z něj alespoň o jeden level lepší koláč.

Takže budeme vyrábět dvě složky koláče. Krém a těsto.

Suroviny na krém:

  • 250 ml mléka
  • 20 g vanilkového pudingového prášku
  • 1 vejce
  • 60 g cukru
  • 1 lžíce šťávy z citrónu
  • nastrouhaná citronová kůra z jednoho citrónu
  • 25 g povoleného másla (včas vyndat z lednice)
Suroviny na krém

Nejprve si uděláme krém. Smícháme mléko, vanilkový puding, cukr, vejce, citrónovou šťávu a kůru. Tedy vše, kromě másla. Vejce se mi moc nedařilo do směsi vmíchat, tak jsem tomu trochu pomohla tyčovým mixérem.

Směs na vaření krému

Směs vaříme stejně jako když děláme puding. Uvařený krém necháme prochladnout, teprve pak do něj vmícháme povolené máslo. Je tedy dobré si ho včas vyndat z lednice.

Uvařený krém

Aby se s krémem lépe pracovalo, je lepší si ho dát na chvíli vychladit do lednice, aby máslo zase trochu ztuhlo.

Suroviny na těsto:

  • 280 g hladké mouky
  • 15 g prášku do pečiva ( 1 a 1/4 sáčků)
  • špetka soli
  • 150 g cukru
  • 3 vejce
  • 150 ml oleje
  • 50 g zakysané smetany
  • ovocný kompot (mandarinkový, broskvový,…)
Základní suroviny na těsto

Nejprve si prosejeme do mísy mouku, přidáme prášek do pečiva a špetku soli. Vše dobře promícháme a odstavíme. Na tuto sypkou část přijde čas až na konci přípravy těsta.

Do robotu vyklepneme vejce, přidáme cukr a vyšleháme do pěny. Pak přidáme zakysanou smetanu, olej a vše důkladně promícháme. Nakonec vmícháme sypkou část (mouka, prášek do pečiva a sůl).

Pekáč o rozměrech 300 mm x 240 mm jsem vyložila pečícím papírem a těsto do něj nalila.

Pak jsem krém lžící vpravila do cukrářského pytlíku s velkým otvorem a namalovala na těsto mřížku. Lze použít i igelitový pytlík, kterému ustřihneme roh. Do otvorů mezi čárami z krému jsem vložila mandarinky.

Koláč připravený do trouby

Koláč jsem vložila do horkovzdušné trouby předehřáté na 175 °C a pekla ho 15 minut. Poté jsem teplotu snížila na 150 °C a pekla dalších 25 minut.

Mřížkový koláč s ovocným čajem

1 komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*