Makový závin

Makový závin
Makový závin

Krušnohorec uvařil o víkendu výborné kachní medailonky s houbami, tak jsem se rozhodla, že mu za odměnu upeču závin s jeho oblíbenou makovou náplní.

Základní suroviny

Základní suroviny na těsto:

  • 300 g polohrubé mouky
  • 100 ml – 150 ml mléka
  • 1 sáček sušeného droždí
  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1 vejce + 1 žloutek na potření závinu
  • špetka soli
  • 50 g Hery
  • trocha hladké mouky na posypání válu a těsta

Základní suroviny na makovou náplň:

  • 150 g mletého máku
  • 350 ml mléka
  • 30 g rozdrcených piškotů
  • 4 vrchovaté lžičky zavařeniny/cukr
  • trochu skořice

Nejprve prosejeme na vál mouku, přidáme cukr, sůl, droždí, prášek do pečiva a dobře promícháme. Pak přidáme vejce a změklou Heru. Obě přísady zapracujeme příborovým nožem do mouky. Nakonec postupně přiléváme do středu směsi vlažné mléko a příborovým nožem ho od krajů zasypáváme moukou.

Pak přijdou na řadu ruce. Prsty musíme spojit všechny suroviny. Těsto se zpočátku lepí, ale nepodléhejte panice. Těsto podsypejte hladkou moukou a pokračujte, dokud se těsto nepřestane lepit. Výsledek za to stojí. Je chuťově výborné a jde dobře rozválet.

Vypracované těsto

Vypracované těsto přemístíme do mísy, zasypeme hladkou moukou, přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo na 30 – 60 minut vykynout.

Zatím si uvaříme makovou náplň. Já si ji většinou vařím dopředu, abych se tím už nemusela zabývat. Mělo by se to ale zvládnout i během kynutí těsta.

Do hrnce s nepřilnavým povrchem nasypeme mák a zalijeme mlékem. Necháme vařit, dokud se obě suroviny nepropojí. Já vařila asi 1/4 hodiny. Po odstavení přidáme marmeládu nebo cukr, rozdrcené piškoty a skořici. Vše dobře promícháme. Nádivku necháme vychladnout.

Vykynuté těsto

Vykynuté těsto přemístíme na vál a vyválíme placku. Natřeme ji prochladlou makovou náplní. Nenatíráme až do krajů, aby nám mák nevypadával a závin se nerozpadl.

Těsto natřené makovou náplní

Pak těsto zavineme a konce šišky přehneme. Šišku jsem válela na silikonové podložce, pomocí které jsem ji přenesla na plech vyložený pečícím papírem.

Rozkvedláme žloutek a závin jím potřeme.

Závin připravený k pečení

Pečeme v předem vyhřáté horkovzdušné troubě na 160 °C 25 až 30 minut.

Upečený závin

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*